Разговор:Галија (музичка група)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Први поднаслов[уреди]

Они су издали свој први албум 1979.године и били један од водећих бендова на рок сцени бивше Југославије и Србије. Централни ликови групи су браћа Ненад Милосављевић и Предраг Милосављевић. Група је била везана за Социјалистичку партију Србије и њен бивши режим.

ИСТОРИЈА БЕНДА

Група је формирана у 1977.године. Први састав Галије су сачиљавали Ненад Милосављевић (гитара и вокал), Горан Љубисављевић (гитара), Предраг Бранковић (бас гитара), Ненад Танчић (бубњеви) и Бранислав Стаменковић (клавијатуре). Банд је добио име по познатој кафани у Нишу. Танчић је убрзо напустио бенд, због његових војних обавеза, те је замењен Бобаном Павловићем који ће током наредних година остати један од ретких сталних чланова бенда. У 1978, са новим клавијатуристом Зораном Станковић, Галија је освојила прво место на фестивалу Гитаријада у Зајечару. Неколико месеци касније су наступили на Омладински фестивалу у Суботици са Љубодрагом Вукадиновићем, клабијатуристом. Током године су наступали као бенд на отварању Смак турнеју. Бенд је издао деби ЛП Прва пловидба у 1979 са Ненада Милосваљевића братом Предрагом Милосављевићем као новим чланом. Он је написао већину текстова. Албум је донео хитове "Авантуриста", "Госпо" и "Децимен". Након што је бенд наступа на спектаклу Бијелог Дугмета на стадиону ЈНА, Љубисављевић, Бранковић и Вукадиновицх напустили су бенд. Бас гитариста Зоран Радосављевић, гитариста Душан Радивојевић и кеыбоардист Небојша Марковић су постали нови чланови.

— Претходни непотписани коментар је написао/ла корисник/ца 77.222.13.33 (разговордоприноси) 16:01, 14. април 2009 (CET/CEST)