Разговор:Данијел Субашић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

он није српског порекла и сам је потврдио[уреди]

Субашић рекао је више него очигледно да је његов отац Хрват (православна), а не хрватски држављанин "Točno je da se moj otac zove Jovo, ali tvrdim da on sa srpstvom nema veze. On se izjašnjava kao Hrvat, ali pravoslavne vjere. Točno je i to da je moja majka Hrvatica i katolkinja Brkljača iz Raštevića ... Ne znam koliko puta moram reći da sam Hrvat i katolik. Hrvatska je moja domovina i Zadar je moj grad, u kojem sam rođen. Uostalom, kršten sam u katoličkoj crkvi, imam sve katoličke sakramente...". Запостављање и брисање ове изјаве је вандализам, злонамерни шовинизам који нема никакве везе са Википедијом, иначе ће се пријавити властима.--Miki Filigranski (разговор) 10:49, 5. јул 2018. (CEST)

@MareBG: [1] ово је вандализам, намерно шовинистичко брисање поузданих извора и цитата, повратак не-радне везе која потврђује да особа и њен отац нису Срби већ Хрвати, а не хрватски држављани.--Miki Filigranski (разговор) 13:54, 5. јул 2018. (CEST)
@Марко Станојевић: Зар се не стидиш овог шовинистичког вандализма? зашто сте избрисали исправну везу са чланком из Нет.хр-а и изјавом Субашића који јасно наводи да његов отац нема везу са отпустом или се изјашњава као Србин (и зато Субашић нема српско порекло), али као Хрват, аи сам Субашић је католик и хрватски . Зашто сте избрисали чланак који потврђује име Субашићеве мајке?--Miki Filigranski (разговор) 14:03, 5. јул 2018. (CEST)
Ја стварно не разумем шта је овде проблем? Да ли је теби најважније да докажеш да некоме отац није Србин. Овде чак и не пише да је Србин, већ да има српско порекло. АКо се он сада изјашњава као Хрват његова ствар има право како жели и то је овде наведено, хрватски фудбалер, али је очигледно чијег му је отац порекла. Хрватска православна црква постојала је за време НДХ, и сада је основана поново 2010. године и није призната. Када је ова изјава дата 2008. године како би се очигледно додворио тасту (разумем љубав је чудо) постојала је само Српска православна црква. Што се тиче шовинизма и ове увреде, прво треба да средите ствари у свом дворишту, јер је очигледно да је Википедија на хрватском на лошем гласу.--Марко Станојевић (разговор) 14:06, 5. јул 2018. (CEST)
Зашто измишљате оштре аргументе уместо да одговарате на питања? Зашто сте избрисали референцу са исправном везом и цитирамо од самог Данијела који експлицитно каже да његов отац не стоји као Србин? ЗЗашто сте избрисали чланак који потврђује име Субашићеве мајке? Свако може бити и православни и Хрват, који нема никакве везе са НДХ-ом и другим стварима које немају никакве везе са стварношћу ситуације. --Miki Filigranski (разговор) 09:37, 8. јул 2018. (CEST)

А ја не знам зашто је уопште битно да се о таквим стварима расправља. Субашић је хрватски фудбалер и тачка. Због фудбала је и добио чланак на Википедији, а то у којој цркви је крштен и шта су му баба и прабаба по националности је за његову каријеру крајње небитно --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 15:24, 9. јул 2018. (CEST)

У уводу не треба да стоји да је Србин, испадамо смијешни и таблоидни. За то има одјељак Приватни живот. Такође, не живимо ми у Хрватској да се плашимо за своја основна људска права и слободе и економска и социјална права па да морамо неке људе квалификовати као „хрватске држављане православне вјероисповијести” умјесто као Србе. И у томе испадамо смијешни. --Жељко Тодоровић (разговор) 18:39, 9. јул 2018. (CEST) с. р.

Мислим да не пише Србин, већ да је по оцу српског порекла. Значи делом, што и јесте истина.--Марко Станојевић (разговор) 18:43, 9. јул 2018. (CEST)
А једини извор за његово српско порекло је хрватски таблоид који каже да је његов таст пребио ћерку због тога. --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 20:29, 9. јул 2018. (CEST)

Па баш и није једини, постоје десетине извора. И сам је изјавио за хрватски портал да му је отац православац. --MareBG (разговор) 21:09, 9. јул 2018. (CEST)

И сад то што је православац по аутоматизму значи да је Србин? Да ли ми у другим чланцима пишемо нечију вероисповест? Ти неки детаљи се у биографије уносе само ако је сама особа инсистирала на њима у више извора, а не да гледамо у кристалну куглу и погађамо. Мислим да стварно не треба да идемо у небитну крајност, и да се на крају крајева понашамо као колеге са хрвтаске википедије који су направили пориличан циркус од свега (али то је већ њихова ствар). Дакле Субашић је хрватски фудбалер из простог разлога јер игра за репрезентацију Хрватске, његова вероисповест и днк су апсолутно небитни --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 22:23, 9. јул 2018. (CEST)

Не понашамо се као "колеге" са лепо си рекао хрватске Википедије, овде су чињенице изузетно јасне. Он Хрват католик, отац му Стево, православац - Србин. За све постоји извор. Не видим било какав проблем у томе, поред овако фине биографије да буде трн у оку нешто што је чињеница. Да ли је срамота што је момак српског порекла? Како смо то таблоидни ако ставимо да је неко српског порекла, јесмо ли и овде испали исто, на чланку Ерик Бана? Пракса је да се то ставља. --MareBG (разговор) 22:39, 9. јул 2018. (CEST)

Пракса је да се то не ставља јер то нису поуздане ствари. Е сад то што ми стављамо такве ствари не значи да смо и у праву. Овај лик је сам изјавио да нити је Србин, нити има српско порекло, и сад он ваљда не зна шта је, али Ало и Курир знају. По чему је Ерик Бана хрватског, а не и немачког порекла, пошто му је отац Хрват, а мати Немица? Пре пар дана урадио сам једног мароканског фудбалера ком је отац Португалац, а мати по оцу Мароканка, а по мајци Францускиња. И јел сад требало да стоји у чланку да је он мароканско-португалско-француски фудбалер, или да тај детаљ просто допишемо у секцију приватни живот као занимљивост. Ајде брате да се више не замлаћујемо баналностима. --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 23:16, 9. јул 2018. (CEST)