Разговор:Калемегдан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Galerija[уреди]

Galerija je trenutno presiroka. Trebalo bi staviti obicnu oznaku galerije ili bar smanjiti na 5 slika u jednom redu. --БаШ-ЧелиК (разговор) 17:27, 4. јун 2010. (CEST)

Istorija imena[уреди]

Mislim da protivno verovanju većine ljudi i pisanja na ovom članku reč MEGDAN nije borba. Ne uspevam da nađem reč u turskom rečniku. Bio sam u Istanbulu pre par dana i pitao ljude - nije im poznata reč. Na turskoj stranici za Kalemegdan piše da je to ustvari reč MEYDANI što znači trg. KALE je zamak, tvrđava, fortifikacija, citadela, bastion... tako da je taj deo tačan

Zbunjujuće mi je doduše zašto smo MEYDANI (mejdan) transkribovali u istoriji kao meGdan. Tašmajdan je na primer u redu po turskom. :) — Претходни непотписани коментар оставио/ла је 91.185.127.248 (разговордоприноси) 10:01, 24. децембар 2011. (CET/CEST)

Поздрав .[уреди]

Можете ли ми рећи како се зове мост који се види са парка на Калемегдану. Река је пловна и било је пуно бродова, интересује ме ако можете да ми помогнете?? :)

Despot Stefan[уреди]

Nema ni pomena o spomeniku Despotu Stefanu Lazareviću osnivaču Beograda kao srpske prestonice a pominju se ne tako važne turske česme