Разговор:Кандило

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Кадионица или Кандило[уреди]

Драги моји православци, кандило је ово [1] (стона варијанта) и ово СЛИКА (висећа варијанта), кадионица је ово [2] (кућна варијанта) и ово СЛИКА (црквена варијанта). Основна разлика је у томе што кандило служи да осветли икону (евентуално крст), а кадионица да умирише цркву или неку другу просторију путем тамјана који се у њој спаљује.

Ми сад овде имамо ситуацију да се чланак зове Кандило, у првом делу чланка се говори о кадионици донекле, у другом делу о кандилу, а на сликама су кадионице.

Као што сам поменуо, кандило може бити висеће и стоно, у зависности од тога да ли икону држите на зиду. Оно функционише тако што у чашу од кандила сипате уље, наместите фитиљ [3], запалите и оно светли одређено време. Тачније, док се не потроши уље. Неко у кандило сипа пола воде пола уља, и кад фитиљ дође до воде, угаси се.

Још нешто, дефиниција "Кандило је појам у Србији" је трагикомична. Кандило није појам већ ствар, а нарочито није само у Србији. Порекло речи у српском језику је већ нешто друго. Ни у једној енциклопедији нећете наћи овакву дефиницију. Очигледно је чланак писала нека црквено и језички полуписмена особа и због тога је потребно доста исправки. Без увреде... --  ГИБАНИЧАР   разговор 02:25, 28. фебруар 2015. (CET)