Разговор:Карађорђевићи

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Премештање[уреди извор]

Због чега је страница Кнежевска кућа Карађорђевич премештена на Карађорђевиће? Они јесу иста породица, али по владарским правима нису исти, одвојене су још 1903. године указом краља Петра. Како постоје два огранка кнежевски и царско-краљевски династије Хоенцолерн тако имамо и Карађорђевиће. Кнез Павле је уредио и хералдичку разлику између краљевске и кнежевске лозе. — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Boki93 (разговордоприноси) 12:22, 11. октобар 2017

@Boki93: Предлог да се два чланака о Карађорђевићима споје је стојао отворен дуже време. Одсуство дискусије подразумева сагласност, те су чланци спојени. Ви можете да проширите чланак овој породици, и детаљно облазложите статус и историју појединих огранака. Није неопходно поново делити чланак. Све значајније изјаве у чланку би требало поткрепити поузадним референцама. --Dcirovic (разговор) 18:50, 11. октобар 2017. (CEST)

Како је то кнежевска кућа одвојена 1903. и како има различита владарска права? --Жељко Тодоровић (разговор) 20:01, 11. октобар 2017. (CEST) с. р.

@Жељко Тодоровић: Млађа грана породице Карађорђевић која води порекло од кнеза Арсена не полаже права на краљевски престо. Према правилнику краљевског дома из 1909 и 1930 године, чланови млађе гране династије носе титулу Краљевског Височанства кнез или кнегиња. Boki93 (разговор) 02:04, 12. октобар 2017. (CEST) с. р.
Кнез Арсен и мушко потомство су по свим уставима, законима и породичним правилницима прописани као чланови Краљевског дома. И у Србији и Југославији. Погледај чланак Карађорђевићи након 1945. (одјељак Краљевски дом) гдје су они тек избачени од краља Петра Другог док је био у избјеглиштву и то неуставно јер такво нешто никада није потврдио парламент. Данас то није толико битно јер су они далеко да би наслиједили, али очигледно је да су они увијек били у поретку насљеђивања (и да су кобајаги лишени самовољом избјеглог краља). Дакле, тврдња да они немају право наслиједити престо је само став „Краљевске породице Србије” како сам и навео у чланку. --Жељко Тодоровић (разговор) 02:23, 12. октобар 2017. (CEST) с. р.
@Жељко Тодоровић: ``По ставу „Краљевске породице Србије” мушки припадници млађе линије Карађорђевића (која потиче од Карађорђа, а наставља се преко његовог сина кнеза Александра и његовог сина кнеза Арсена и унука кнеза-намесника Павла, до праунука кнеза Александра) кнежеви Димитрије, Михаило, Сергије и Душан немају никаквих наследних права. Женски припадници ове линије су: кнегиња Барбара (удовица кнеза Александра), кнегиња Јелена (кћерка кнеза Александра) и кнегиња Јелисавета (сестра кнеза Александра, кћерка кнеза-намесника Павла).[6][7]``. Oво је наведено на страници Карађорђевићи након 1945., а и на званичној бев страници Краљевске породице. Пошто су део владарске породице, спадају у ранг високог племства. Boki93 (разговор) 00:58, 13. октобар 2017. (CEST) с. р.
Србија нема племство нити високо племство. Имала је само династију и грађане. Исправно је наведено да они немају право на престо само по ставу Краљевске породице Србије, али то није и чињенично објективно стање. Млађа линија Карађорђевића је по свим породичним правилницима и уставима наведена као члан Краљевског дома, без икакве назнаке да су искључени из поретка насљеђивања. Зашто се садашња краљевска породица тако понаша према њима је неки њихов проблем, али валидан правни акт о лишавању престола на који се они могу позвати не постоји. --Жељко Тодоровић (разговор) 01:06, 13. октобар 2017. (CEST) с. р.

А шта ће нам толико чланака о Карађорђевићима? Ни о Анжујцима ни о Хабзбурзима немамо толико чланака. -- Bojan  Razgovor  04:33, 12. октобар 2017. (CEST)

Па који су то толики чланци? --Жељко Тодоровић (разговор) 15:32, 12. октобар 2017. (CEST) с. р.
Ta dva. -- Bojan  Razgovor  05:09, 13. октобар 2017. (CEST)
Све потомство некада владајуће династије заслужује чланак на Википедији. А посебно што су сада модерна времена. Као што цркве и вјерске заједнице постоје у секуларној држави са својим аутономним правима на исти начин данас постоје и краљевски домови у републикама. --Жељко Тодоровић (разговор) 23:53, 14. октобар 2017. (CEST) с. р.
Нисам видео твој одговор раније. Можда и заслужује, али то не мора да значи да постоје два чланка о династији. -- Bojan  Razgovor  05:30, 22. фебруар 2018. (CET)