Пређи на садржај

Разговор:Колинда Грабар Китаровић/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Зашто стано бришете истину да је Колинда српског поријекла? Тај крај никада раније није био ијекавски,али је то постао. Отуда и Рјечина и Ријека,а не више Рика или Река. То је стољећима граничарски крај, http://grobnik-katedra.hr/index.php/srednjevjekovna-pisarnica-grobnik kao stoljećima graničarsko područje ... u posebno obilježio kraj 15. i prvu polovicu 16. stoljeća u našem kraju te ovo stoljećima graničarsko područje... Не кажем да ако је граничарски крај да мора бити српски, али ако је ијекавски,накнадно,а у близини је село Милаши,нешто даље Српске Моравице,јасно је да су се Срби помјерали западно,због продора Турака... Уосталом Колинда све држављане Хрватске сматра Хрватима, па што да не спозна истину о сопственом поријеклу?

Ја не кажем да није тако, али дај извор где пише то што тврдиш, ово што причаш су лична размишљања и претпоставке. Ако даш извор нико ти то неће обрисати.--Drazetad (разговор) 20:33, 18. јануар 2015. (CET)ррпско п[одговори]

Па нађи ми од када је Ријека-Ријека! Нађи ми извор. О томе нема ништа на нету! Мислиш случајно? Као што нису случајно Српске Моравице постале Моравице, или Српско Поље, што је постало Хрватско поље (родна мјеста двојице србских владика, Данила Јакшића и Данила Љуботине)... према томе, систематски се затире све српско,а неспорно је да у католичким срдинама сви постају католици, временом. Тако, да ако се Колинда усуђује да као предсједник државе све хр држављане назива Хрватима, зашто се ви толико устручавате да се наведе истина да је Река и Рика постала Ријека,не знамо од када и зашто, тобоже... и да је село Милаши од Милош..итд... Почетком 20.вијека у Ријеци се говорило италинанским,а сви су разумјели српски. Ранији словенци из тог краја су италијанизирани,а доласком ијекаваца,крај се опет словенизира,долази себи. Један наш путописац је у "Оногошту" 1900 написао и ово за Ријеку: Varos je neobicno cista i svuda ti je milina proci. Svuda obicno cujes italijanski razgovor, i srpski te tu svako razumije. Vidjeli smo i nasu pravoslavnu crkvu. Дакле италијански имамо са једне стране,а са друге топониме и хидрониме ијекавске,који то нису били у ранијој историји. Треба ли извор за то да је Рика данас Ријека,а Медведница издна Загреба је остала Медведница!

Смараш Андрија --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 21:09, 18. јануар 2015. (CET)[одговори]