Разговор:Кугличаста муња

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије


Име појаве[уреди извор]

@KrleNS, ја нигде нисам видео "Кугличаста муња". Има на интернету, по нашим новинама, "лоптаста" и "кугласта" муња, мада "лоптаста" изгледа да има малу предност. Ја бих преименовао чланак. — Ђидо 05:01, 30. новембар 2022. (CET)[одговори]

To i ja kažem, nisam nikad čuo za kugličasto. Kuglasto ili kuglični (ležajevi) da, ali guličasto ne. — KrleNS (разговор) 05:03, 30. новембар 2022. (CET)[одговори]

[1] Ову причу ми је испричао у августу 2009.године један од череповецких истражитеља који је желео да остане непознат. Нећу ништа допуњавати од себе да не бих мењао оригинал приче. Ево приче снимљене његовим речима:
"Случај је био крајем августа 2001. Са оцем сам отишао на риболов на језеро Городенок, које се налази у шуми недалеко од нашег села Зимник. Село се налази 100 км од Череповца у правцу града Устюжне. На језеро смо отишли преко ноћи. Око 23:00 је већ било прилично мрачно и седели смо са оцем око логорске ватре. После неког времена видели смо оштар сјај. Над средином језера висео је објекат у облику лопте бело-жуте боје. Када је предмет висио изнад воде, био је у мирном стању без видљивих колебања. Лопта је висила изнад воде око 5 минута, а затим је нагло кренула према шуми и ударила у дрво. Видели смо искре и чули пуцкетање. Након удара у дрво, објекат је нагло полетео и нестао из вида. Дрво је запаљено. Временски услови: јасно су биле видљиве звезде.
Такође, овде доносим неке податке из упитника очевидаца АИА, који су забележени у детаљнијој дискусији и анализи овог феномена:
Пречник објекта ~ 1 метар;
Висина објекта изнад воде ~ 0,5 метара;
Очевидац је проценио удаљеност до објекта на 250м;
Место посматрања југоисточна страна језера;
Утицај на очевидца: стање шока; — 176.65.113.100 (разговор) 21:22, 30. јул 2023. (CEST)[одговори]