Пређи на садржај

Разговор:Мали Црљени

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди извор]

Можда овде има нешто корисно -- Bojan  Razgovor  11:32, 23. фебруар 2010. (CET)[одговори]

Мали Црљени Историја[уреди извор]

На осмом месту било је некада старо село и звало се Селиште које се налазило на врху брда Петковача. Ту је било и Мађарско гробље које је могло да се види и до неколиких година уназад. Један део некадашњег насеља Кочино поље прозвано је по капетану Кочи који је ту логоровао са својим добровољцима, па је по њему то поље и добило име.

Мали Црљени су као насеље унети у Ебшељвицову карту, а први пут се у архивској грађи помиње 1811.године. За време Милоша Обреновића 1818.године у том селу је било 33 куће 1844. имало је 36 кућа са 291 душом. Пред други светски рат имало је 15 родова 113 кућа када је Коча овде боравио њему се допало ово место и Коча је преселио из Срема 18 веку родове као што су: Лазаревићи четири куће славе Лазареву суботу.Стевановићи три куће Ђурђев дан. Живановићи девет кућа, у чији род спадају Благојевићи пет кућа, Петровићи или Смиљанићи шест кућа, Марковићи седан кућа, Милутиновићи три куће, Обрадовићи две куће- славе СВ.Ђурђиц.

За време Милоша Обреновића у овом селу доселили су се родови Пантелићи четири куће сваве Петровдан.Доселили су се из Нвога Пазара. За њих су се доселили исто тако Ђурђевићи шест кућа СВ.Аранђела, а нај пре су живели пре досељења у Краљеву. Никодијевићи у чији род Урошевићи две куће, Антонијевићи две куће славе СВ. Николу.Доселили су се из Косова. Карићи две куће у чији род спадају Васиљевићи шест кућа, Марковићи, који су се прозвали Матићи четири куће славе СВ. Луку.Доселили су се из Сјенице за време Карађорђевог опседања Сјенице. Павловићи пет кућа доселили се од Павловића из Зеока. Ђаковићи две куће славе Ђурђиц отац је дошао жени у кућу из Бистрице, незнају своју страну. Трговчевићи у чији род спадају Матићи други осам кућа. Илићи четири куће, Петровићи три куће славе СВ. Јована. Они су били један род, сада су се раздвоили. Они су старином од некле из Босне.Миловановићи, Анђелковићи, славе СВ. Стефана. Они су родом од Невесиња, досељени око Првог Српског устанка. Два брата су остала у Барошевцу (Димитријевићи и Степановићи)и један у Петки (Иванковићи). Сви славе Св.Стефана. Спасојевићи четири куће славе СВ. Ђурђиц. Јефна породица се налази у Стрмову. Одселили су се из Вреоца незнају своју страну. Рајићи једна кућа славе СВ. Ахрангела. Отац се доселио однекле из старе Србије.

У селу Малим Црљенима уграђена је Спомен плоча димензије 80 пута 60 центиметара, која је посвећена палим борцима НОР-а. Плоча је од белог мермера на којој је при врху уклесана петрокрака,а испод ње посвета.

„ Сећајући се на своје пале другове Организација Народног фронта Малих Црљенаца одаје признање и захвалност свима који су у току народноослободилачке борбе и Народне Револуције 1941-1945.године. положили своје животе за добро и срећу свога Народа“.


Aутор: Никола Лазаревић Мали Црљени Церовити Поток