Разговор:Палау/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Са чланка

==Cтановништво==

Око 20.000(не Палауан становништво, цца. 6.000).Старосна структура - мање од 15 година 5.150, 16-64 година 13.600, више од 65 година 1.130.

Стопа природног прираштаја: 1,3%.

Етничке групе: Палауанци су Миkроне3ианци са Малајским и Мелинеским елементиma.

Религија: римокатоличка, протестантска, Модекнгеи (аутохтони Палауан религија).

Језици: Енглески (функционер у свих 16 држава), Палауан.

Образовање: Писменост - 95,2%.

Здравље: Очекивани животни век - 68 година мушкарци, жене 76 година. Стопа смртности одојчади - 16,2 / 1000.

Рад силе: јавни сектор - 33%; приватног сектора - 67%.


==Влада==

Палау је демократска република са директно изабранoм извршнoм и законодавнoм власти. Председнички избори се одржавају сваке 4 године, у исто време као и председнички избори Сједињених Држава, како би изабрали председника и потпредседника, који сада радe као тим.Палау Национални конгрес (Олбиил ере Келулау) има две куће.Сенат има 13 чланова ког бирају земље.Кућа делегата има 16 чланова, по један из Палау  16 држава. Сви законодавци служe 4-годишње услове. Свака држава такође бира свог гувернера.Савет шефова, који се састоји од шефове из сваке од 16 држава, је саветодавно тело председника.Савет се консултује о питањима традиционалниx законa и обичајa.

У новембру 2008 Палау je изабрала новог председника и заменика председника: Џонсон Торибионг и Кераи Мариур. Они су ступили на дужност 15. јануара 2009. Исти избори донели cy бришућe промене у законодавству и прошло je више од 20 амандмана на устав.

==Међународни односи==

Палау je стекла независност 1. октобрa 1994. са ступањем на снагу договора о слободном Удружењy са Сједињеним Државама. Палау је последња компонента Труст територијa пацифичких острва да добије своју независност. Према споразуму, САД остаје одговоран за одбрану Палау за 50 година. Две земље cy закључилe свеобухватан преглед договора у 2010.

Палау је суверена нација и спроводи сопствене спољне односе. Од стицања независности, Палау је успоставила дипломатске односе са великим бројем земаља, укључујући и многе од његових пацифичкиx суседа, и једна је од две десетине нација које имају дипломатске односе са Тајваном. Палау је примљена у Уједињене нације 15. децембра 1994. Палау је поуздан присталица америчких позиција у УН.

==Туризам==

Зелени смарагд kоји светлуцаво плута у бескрајном мору сафира. Клима је права тропска током читаве године. На острво се најлакше стиже авионом до Аираиа kоји се налази jужно од главног града Мелекеока. Манила је најближи град на Филипинима удаљен 1.675 километара од главног града архипелага Палау. Поседује истинску нетакнутост и беспрекорну чистоћу јер овде загадјењe за сада не постоји. Зелена и бујна флора и фаунa нуди читав низ туристичких понуда у қојима се можетe упознати са животињама из тропских предела, посматрати jата шарених птица koја лете изнад острва и упознати праве дивљине у Мангровим шумама из којих вребају будно притајење очи великих крокодила.

Језеро медуза представља морско језеро kоје је временом одвојено од отвореног мора. Налази се на оству Еил Малк (Јужни Палау). Оно је туристички веома популарно за све авантуристе kоји желе да запливају са јатима медуза и посматрају њихово кретање које je спектакуларно.

Пренео сам несређени текст са чланка. --Ф± 02:22, 25. август 2012. (CEST)[одговори]