Разговор:Паја Јовановић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Први поднаслов[уреди]

Ћао Јоване, видим да си вратио измену коју сам направила у вези са именом Паје Јовановића. Нема везе, али за твоју информацију, његово право име је Павле, па сам мислила да би то било важно да се напомене. Али ја сам тек нови члан овде, и немам довољно инфо о уређовачкој политици.

Срећна Нова

--Žana 22:56, 2 јануар 2006 (CET)

Да нема неко можда тачне и прецизне податке о неким детаљима Пајиних слика.Питам,зато што ми се чини да би се могао направити занимљив чланак о Сеоби Срба и о њене три(ако се не варам) верзије и рецимо Душановом крунисању са објашњењем ликова(то имам) и детаљима око настанка(то ми треба). Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 02:25, 30. новембар 2007. (CET)

Ево неколико корисних линкова: [1], [2], [3], [4], [5] и [6]. Једна слика је изгорела и Хиландару, види [7]. Пронашао сам пре неког времена на Интернету писмо Паје Јовановића из последњих година живота у коме он објашњава слику "Проглашење Душановог законика" али данас ми није пошло за руком да нађем ту страну. Срећно проучавање :) --Ђорђе Стакић (р) 09:50, 30. новембар 2007. (CET)

Фала на линковима,прегледаћу их,па ће да видимо шта ће да изиђе,а бацићу и поглед вечерас у легату,који су данас(због датума) отворили за пучанство по примамљивим ценама,да л` има шта занимљиво.Било би најкуље ако неко има ову слику везану за Душана у мало јачој и нормалнијој резолуцији. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 16:01, 30. новембар 2007. (CET)

Данас је 50 година од његове смрти, какав јубилеј! Набавио сам једну књижицу - каталог заједничке изложбе Уроша Предића и Паје Јовановића, још су тада били живи, негде 40-их година 20. века. Имају и њихове биографије и списак дела. То ми није у Београду него у Крупњу али ћу видети да донесем неки од следећих пута, можда и на састанак уживо. Иначе приметите да је Паја Јовановић једини сликар међу 100 најзнаменитијих Срба. Сахрањен је на Новом гробљу у Алеји великана, ја сам посетио гроб али тада још нисам имао дигитални фотоапарат да фотографишем. Такође нека од познатијих дела Паје Јовановића су део сталне поставке Народног музеја. --Ђорђе Стакић (р) 17:43, 30. новембар 2007. (CET)
Слика Сеоба Србаља под вођством... на остави ће бити обрисана због "неодговарајуће лиценце", тако да не би било лоше да неко направи копију, и пошаље на нашу Вики. —-Славен Косановић- {разговор} 17:49, 30. новембар 2007. (CET)

`ајд` ми најави кад ћеш је донети и на који састанак да знам да свратим.Да,да,она монументална верзија Душана је на првом спрату и већ неколико година планирам да је усликам,али вечито штекаре на осветљењу,тако да би испало никако.Пробао сам у петак да ухватим мању верзију у легату(једва га нађох),али су потурили бисту испред ње+су тако наместили осветљење да очајно испадне и са и без блица.Славене,`ајд` је ти спаси,мени је мало јачи цим да то изводим са ових мојих 14.4. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 01:03, 3. децембар 2007. (CET)