Разговор:Прехришћанско словенско писмо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Први поднаслов[уреди]

Хм,наслов би требало за нијансу кориговати.

  1. Постоје научници који сматрају да се на основу онога што је Храбри Монах нашкрабао може сигурно закључити да су Стари Словени имали писмо.Са друге стране, има оних који сматрају да његове речи значе да су они нешто џбрљали у циљу гатања и да то није ни близу уређеног система знакова какав је писмо.
  2. Формулација Словенско писмо се може односити и на глагољицу/ћирилицу,јер се сви слажу да је то (прво) словенско писмо,док је ово само хипотеза која има озбиљних противника.
  3. Према референцираном делу чланка о мисији Ћирила и Методија, Константин (Ћирило) је на Криму открио јеванђеља и псалтир који су писани на готском језику,руским словима,што је за нијансу друкче од формулације њему показаше јеванђеље и псалме написане руским писменима.Треба утврдити да ли се помиње готски језик писан руским словима или само руска слова,па тако и формулисати у чланку.
  4. Треба додати критике овог становишта из чланка о постојању писма.Пробаћу да ископам неки од уџбеника који се бави тиме,а у самом чланку треба нагласити да научни мејнстрим (колико год ова формулација рогобатно звучала) сматра да то писмо није постојало.
  5. Ископаћу негде на који начин се формира веза између овог писма и писма Велесове књиге у (пара)научним радовима који се баве њом.

Ваљда нисам сморијо и Бога и Народ и Велеса и Сварога и Јутутуне. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 05:12, 6. јун 2009. (CEST)

Мислим да је варијанта која се користи у чланку о старословенском језику (Прехришћанско словенско писмо) напрецизнија. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 05:32, 6. јун 2009. (CEST)