Разговор:Програмски језик

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди извор]

A trebalo mi je pola sata da prepoznam da PHP je ПХП i C# je Ц... Ajde da programerske jezike ne pišemo u ćirilici...--confy 12:27, 7 Јан 2005 (CET)

Видјевши PHP, имам утисак да се нисмо разумјели ? Мислим да треба да пишемо имена програмских језика (при употреби у неком чланку) латиницом (оргинално), док сам текст чланка остаје ћирилицом. Тај поступак за програмске језике би био један од изузетака и не би требали (претерано) проширивати ту листу изузетака и писати, рецимо имена страних писаца или градова оргинално (латиницом), као што то раде неке друге википедије. Kaster 01:34, 9 Јан 2005 (CET)

  • E, vidiš, o tome baš radimo. Radimo na nekoj skripti koja bi rešila taj problem. Možda bi trebali da otvorimo diskusiju o tome. Radimo na nekom botu koji bi prevodio ćirilicu<=>latinicu tako da obe strane budu zadovoljne. Još nismo odlučili šta ćemo i koji jezik ćemo da koristimo ali defitivno moramo da stavimo nešto na CVS :Đ Voleo bi da se Marko uključi u diskosiju --confy 02:51, 9 Јан 2005 (CET)
  • Ajde mi molim te objasni o čemu se radi, ili je ono gore neki Tengvar, :) ovo je šala naravno, ali stvarno nisam razumeo ili nije namenjeno meni. Ja pišem latinicom namerno, ajd odgovorimi ćirilicom ako ti nije teško. Pozdravljam te Небојша Бозало 03:26, 9 Јан 2005 (CET)
  • Ок. Мало сам се дописивао са Милошем у вези овог проблема, до сада ништа конкретно се нисмо договорили али решење овога би било да сви артикли/категорије/шаблони буду преведени на Српски/Srpski/ Srpski (ASCII). Моја идеја је била да википедија аутоматски конвертује са ћирилице у латиницу људима које желе латиницу али Милошева идеја ми се више свиђа и ако то узима више простора на МySQL-у.Значи идеја ове скрипте би била да узме неки чланак и од тога да се направи нови чланак супротног оног који је био први. Уххх, нaпример:

Чланак је на латиници (Perl), скрипта би превела цео чланак на ћирилицу и направила нови чланак зван Перл.Тако да ако ти желиш да сурфујеш ћирилицом и пишеш ћирилицом не би требало да буде никаквих проблема. То исто важи и за мене ако желим да пишем латиницом и читам латиницу. За сада немамо никакву иницијативу али намеравамо да пројекат ставимо на CVS па ћемо видети како ствари стоје... Шта ви мислите о томе? --confy 04:27, 9 Јан 2005 (CET)

  • :) Bio sam u pravu, nije namenjeno meni, nista nerazumem, ajd u istom tonu i da sam hteo da mislim bio bih akademik :), štaje sa pivom, dali je prošlo.
    • Ozbiljan deo glasi, Milošev predlog me unapred raduje i jedva čekam da se stanje reši, ali šta je sa sadašnjom situacijom, kako izbeći šarenilo i kako tretirati nove članke. Skoro je jedan korisnik videvši da je moguće pisati i latinicom napisao tekst i to dobar, bar se meni svideo,u ASCII rasporedu, uložio je dosta truda to se videlo, i neko je probao da ga preslovi i odustao posle prvog pasusa, iako je korisnik sasvim ok i hteo sam da učinim, ja sam odustao posle prve rečenice, mislim da nikakav skript tu nemože da pomogne. Nа твојој страни дан и месец је ћирилицом остатак је латиницом, није баш ок мораш признати. Ajde dok do toga nedođe da malo sredimo stanje. Kasno je sad vidimo se kasnije :) Небојша Бозало 05:40, 9 Јан 2005 (CET)

Лоше, лоше, лоше![уреди извор]

Дефиниција је била нетачна, преглед елемената је био нетачан. Што се тиче дефиниције и увода генерално, програмски језици 1) не служе само за рачунаре и рачунарске системе него и за мобилне телефоне, фрижидере, телевизоре, веш машине и све друге програмиране уређаје. Такође, није сваки програмски језик процедурални, тако да не може стојати већ у уводу да се програмским језиком задају инструкције за рјешавање проблема. Што се тиче другог дијела, у коме је стојало „већина команди сваког програмског језика“... па задаје улаз, излаз, понављање, поређење/избор и математичке операције, важи исто као и за увод - нису сви програмски језици процедурални, узмите само лисп, Scheme, итд. Дарко Максимовић 22:04, 14. октобар 2007. (CEST)[одговори]

Да не би стојале ове нетачне информације овако, избрисао сам их и оставио само дефиницију, а кад нађем времена написаћу чланак или превести са енглеског, јер не могу да вјерујем да овако битан чланак не постоји на српској википедији. Дарко Максимовић 22:04, 14. октобар 2007. (CEST)[одговори]