Википедија:Будите одважни

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

Будите одважни[уреди | уреди извор]

Википедијанска заједница охрабрује кориснике да буду одважни у актуелизацији чланака. Вики пројекти се развијају брже него што се постиже решавање проблема, поправљање граматике и правописа, додавање чињеница, дорађивање прецизности израза и тако даље. Очекујемо од свих да буду одважни: у реду је. Колико пута сте прочитали нешто и рекли: „Зашто ова страница није лекторисана?“. Википедија не само да вам дозвољава да додајете, ревидирате или уређујете садржај чланка - она хоће да ви то урадите. Захтева извесну дозу учтивости, али функционише. Видећете!

Такође, други ће мењати оно што ви напишете. Немојте то узимати лично. Они, као и сви ми, само желе да учине Википедију што бољом. Изнесите све информације које можете.

...али не и брзоплети![уреди | уреди извор]

Већина корисника буде заведена отвореношћу Википедије и одмах уроне у уређивање. То је добро. Али молимо вас, ипак обратите пажњу да „будите одважни“ не значи да треба да правите велике измене или уклањате веће делове чланака о комплексним, контроверзним страницама са дугом историјом као нпр. Рат у Хрватској или Радован Караџић, без претходног пажљивог разматрања ваше измене. Такође, прављење великих измена у Сјајним текстовима, који се сматрају најбољим на Википедији по својој целовитости, тачности и неутралности, је углавном лоша идеја. У већини случајева, текст који видите је производ дугих и напорних дебата Википедијанаца различитог порекла и тачака гледишта. Неопрезна измена у таквим чланцима се може поредити са дирањем у осињак, и други корисници који су умешани у стварање чланка могу одреаговати љутито.

Уколико желите да уређујете чланак са контроверзном темом, корисна је идеја да прво прочитате цео чланак, коментаре на страници за разговор као и историју странице како бисте стекли утисак о томе како је чланак настајао и који је његов тренутни статус. Такође, вреди и прочитати неколико повезаних чланака, како је могуће да се испостави да нешто што сте ви сматрате проблемом или недостатком то и није.

Види и Википедија:Контроверзни чланци.

Уколико очекујете или видите неслагање везано за вашу верзију чланка и желите да промените или обришете неки значајан део текста, добра је идеја да испишете ваше примедбе једну по једну на страни за разговор, разумно наводећи проблематичне реченице, објашњавајући ваш став и обезбеђујући кредибилне референце. Уколико је са страницом повезан неки од Вики Пројеката, било би добро да измене, уколико су значајне, споменете и тамо.

Након тога, сачекајте одговоре бар један дан: људи уређују Википедију у своје слободно време и можда неће одговорити одмах. Уколико се нико не успротиви, наставите, али велике обрисане делове увек преместите на страну за разговор наводећи ваше примедбе на садржај, како би други људи разумели ваше измене и били у стању да прате историју странице. Такође, не заборавите да оставите концизан опис измене описујући вашу измену и размишљање.

Категорије и шаблони[уреди | уреди извор]

Иако је генерално добро бити одважан у мењању чланака, одважност у изменама категорија и шаблона је углавном лоша ствар. Ово је из разлога што промене у категоријама, и у још већој мери шаблонима, могу да утичу на велики број страна. У случају шаблона, мењање кода само једног широко употребљаваног шаблона може да проузрокује и проблеме са Википедијиним серверима (због овога су неки од најупотребљаванијих шаблона заштићени од измена). Корисно је предложити измене категорија/шаблона на релевантним странама за разговор или одговарајућим Вики Пројектима пре прављења измена.

Враћање измена[уреди | уреди извор]

Будите одважни у конструктивним али не и у деструктивним доприносима. Уређивање је заједнички подухват, тако да одважно уређивање не треба мешати са одважним ревертовањем (враћањем на неку од претходних верзија). Ово само води рату измена. Уместо тога, користите страну за разговор. Једноставна смерница за враћање измене јесте да је то оруђе које је најприкладније и суштински једино и намењено враћању ОЧИГЛЕДНИХ вандализама. Зато га користите само за то! У случајевима када се не ради о вандализму, неко покушава да буде конструктиван. Чак и када му не иде, чак иако није нимало у праву, у већини случајева постоји учтивији и конструктивнији начин за решавање проблема од једноставног враћања чланка на (по вама) беспрекорну верзију на којој би требало да остане.

Уколико западнете у искушење да вратите нешто што није очигледан вандализам, станите и размислите; можда би било боље да продискутујете на страни за разговор или да допуните претходну измену својом. Можда би било још боље да не урадите ништа наредна 24 сата док не будете у стању да размишљате хладне главе. Враћање измена није заједничко уређивање, већ у већини случајева само јефтина пречица. (И притом не помаже ни то што сте ограничени у дужини описа измене којом враћате на стару верзију. Претерана концизност може да води нечему што не звучи претерано учтиво). Будите пажљиви ако враћање измене покрене рат измена. Уколико до њега дође, онда сарадња не функционише, а одважно уређивање чланка враћањем измена није одлика сарађивања. Уместо тога, оно намеће вољу једног уредника другим, што никада није успешно. Такве измене никада неће преживети. „Исправност“ или „истинитост“ измене су, на том ступњу, небитне.