Пређи на садржај

Разговор:Рачунарска игра/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Терминологија

"Компјутер" је (лош) српски изговор стране речи. Српска реч је "рачунар". Главни чланак би то требао да одсликава, а остале форме могу да буду преусмеривачи.

--Asusnjar 22:16, 8. март 2006. (CET)[одговори]

Подела: Конзоле и рачунари ("компјутери")

Чланак прича о рачунарским и конзолним играма као различитим. Конзоле могу бити механичке (што чланак помиње) али су данас готово увек у питању - рачунари. Значи да "конзолна" и "рачунарска" игра нису искључиви појмови већ се ради о два скупа, при чему је "конзолни" скуп готово у потпуности подскуп "рачунарског".

Дакле, "рачунарске" игре се могу поделити на конзолне и оне које раде на класичним (нпр. личним, џепним, централним и осталим) рачунарима. "Пи си" игре су (генерално) само оне које су направљене да раде на "IBM PC" рачунарима јер у српском језику "пи си" нема значење "лични рачунар" - за то имамо свој термин - пази сад: "лични рачунар". Рецимо, у "пи си" рачунаре не спада ни један производ фирме Apple (од којих многи спадају у "личне рачунаре").

--Asusnjar 22:16, 8. март 2006. (CET)[одговори]

Ко кога контролише

Прочитах да рачунарске игре контролише рачунар. То није сасвим/увек тачно. Прецизније је рећи да их рачунар facilitate (не могу да нађем одговарајућу српску реч, молим за помоћ овде). Рецимо, рачунар може само да буде везник између два или више играча без икакве контроле над самом игром, па чак и њеном темом.

Даље, реч "контролише" овде има негативне конотације - испада да ту рачунар нешто "вара", дdок је истина, уствари, да је контролише играч а рачунар само симулира вештачку околину и њене елементе. Да се не лажемо - има игара које рачунар стварно контролише - нпр. разне коцкарске машине - рачунар буквално бира да ли играч треба да добије или не на бази остварене добити свих повезаних машина и прорачунатих психолошких фактора играча (да би играч наставио да игра и губи новац).

--Asusnjar 22:16, 8. март 2006. (CET)[одговори]

Па computer games данас, нису ништа друго него симулације ограничене виртуелне реалности. Значи представљају препрограмирану виртуелну реалност. А рачунар представља платаформу на којој се симулирају. Графичка картица игра значајну улогу, тј., оне које подржавају 3D убрзање (мотор или графички процесор - како се још назива у жаргону) побољшавају user expеrience, мада није неопходан за оне које су у 2D, типа Тетрис. Већину данашњих игара за рачунаре је, ипак немогуће играти без посљедњих генерација графичких картица. Рачунар, могло би се речи, је платформа за симулацију рачунарских игара, док развојем и током игре управља корисник. Тако некако, отприлике, мада би било пожељно потражити дефиниције на нет-у. :)--Славен Косановић {разговор} 23:14, 8. март 2006. (CET)[одговори]

Хехе ... има да видиш и оних игара које нису симулације :) ... Рецимо игре за џепне рачунаре са уграђеним GPS системом за одређивање локације... У питању је игра више играча. Играчи требају да дођу до што пре дођу до дате локације а детаљи се значајно разликују:

  • величина простора на којем се игра (од изабране пољане па до великих градова)
  • брзина и начин играња (ходање, трчање или вожња по граду)
  • одређивање циљне локације или путање, бира ли је рачунар или неки други играч
  • итд.

Да ли је игра рачунарска? Јесте. Рачунар је неопходан, одређује и даје поене итд. Да ли игру контролише рачунар? Не. Рачунар је "судија", али као на фудбалској утакмици нпр. Судија не контролише утакмицу - не дође до играча и каже му да шутне лопту према голу пошто је рекао голману да намерно скочи на другу страну да би био постигнут гол...

Погледај: Gizmondo, Geocaching, Geodashing, GPS Games

--Asusnjar 23:30, 8. март 2006. (CET)[одговори]

Зато сам и рекао горе да је платаформа за симулацију, а не да контролише игру.:)--Славен Косановић {разговор} 01:58, 9. март 2006. (CET)[одговори]

Ма апсолутно је јасно да се слажемо - само сам додао још објашњења и примера и коментарисао "симулацицје"...

--Asusnjar 02:17, 9. март 2006. (CET)[одговори]