Разговор:Српски национализам

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Тачка гледања[уреди извор]

Не разумем поенту да се чланак назове Српски национализам и да се онда преприча целокупна српска историја. Сутра ће неко да напише чланак Српски либерализам и да у њега стави све исто и да мало промени увод. Какве везе има Невесињска пушка? Што се онда не убацују сви живи устанци? Како може да се стави наслов Народноослободилачка борба и да пише о Дражи? Народноослободилачка борба односи се само на партизанске борбе према ономе што имамо. Млада Босна није српска организација иако је Срба било највише, већ свих народа у Босни, а то се јасно може да види из списка чланова те организације. Како у оваквом чланку могу да се препричавају задњи избори у Србији? Шта сад па то има везе са темом? Или безначајна странка српског јединства? Шта је ту битна сад Јадранка Шешељ? Испада да је само националнизам против ЕУ? Да ли неко ко није националиста може да буде против ЕУ? А где су извори? Једина референца је да је Наполеон похвалио Карађорђа што је проблематично јер нам за то треба неки не српски извор. Шешељ и Коштуница су па тек лоши извори јер они имају тренутне политичке циљеве, а није ми јасно како је Владимир Ћоровић искоришћен. За Шешеља се каже да је проф. правног факултета а то је био годину и по. Затим СПО са Драшковићем за кога можемо да кажемо да је сада либерал. итд итд итд... Волео бих да чујем мишљења других. За изворе ко оваквих тема треба одабрати значајне историчаре. --Алекс (разговор) 18:55, 20. јануар 2013. (CET)

Садржај чланка[уреди извор]

Овај чланак захтева поуздане рецензиране изворе како би се тема чланка представила квалитетно и објективно. Препорука је да то буду извори доступни на сајту GoogleBooks. Погледајте Википедија:Навођење извора--Autobot (разговор) 08:32, 17. октобар 2013. (CEST)

Дефиниција[уреди извор]

Схватам да дефиниција коју сам додао у чланак можда и није најсрећнија, али боља је од претходне. Раније је у уводу стајало да се српски национализам везује за Српску православну цркву и конзервативизам уопште. Ја мислим да не требам надуго и нашироко објашњават зашто то није тако. Националиста може да буде и либерал и социјалиста и комуниста (нпр. комунизам и нерешено национално питање). Истина је да СПЦ може бит националистичка, али и не мора. --Hulagu-kan (разговор) 21:50, 11. јул 2016. (CEST)

Аматерски чланак[уреди извор]

Овај чланак је аматерски јер се у њега по правилу трпа све што се уклапа у причу ултрадесничара.Заједно у исти кош се трпају национални хероји као Карађорђе, Милош Обреновић, Живојин Мишић и Степа Степановић, а квислинзима Дражом и Љотићем и ратним профитерима и криминалцима Арканом и Гишком. Озбиљан чланак је да се кратко и сажето напише шта је српски национализам некада(романтичарски национализам),четнички национализам(Дража), дизелашки национализам(Аркан) и да се раздвоји жито од кукоља.А овако ајде први део је ОК корени у XIX веку(мада је требало написати да је то историјат), мада рећи да су српски средњовековни великани творци националиѕма је нетачно, они су више као узор јер национализам није постојао пре стварања слободног грађанства и појма нације, а појам нације и слободно грађанство у средњем веку не постоји, већ тад постоји аристократија, свештенство и сељаци, као и робље.У средњем веку је више фокус на веру, цркву и владара коме се служи. Даље Невесињска пушка се може уклопити, као и балкански и Велики рат, али је део о Другом светском рату, и распаду Југославије написан као да га је писао неко ко је политички пристрасан и на страни четника и Шешеља. Чланке би требало да пишу непристрасне особе без политичког опредељења, и да напишу које су добре а које лоше стране национализма. Овако задњих пар редова је поприлично јадно написано, посебно с тачке гледишта некога ко је све то видео својим очима.Треба и раздвојити национализам из XIX века који је био слободарски, од национализма из Другог светског рата и распада Југославије који је малигни и штетан. Заиста, власници Википедије би заиста требали да преиспитају одлуку да Википедија буде енциклопедија коју свако може да уређује, јер онда немамо непристрасно и објективно написан чланак, већ свако заговара ствари према својим личним убеђењима, која су неретко погрешна. Потпуно је смешно када неко чита рецимо о Аркану, за кога сви знамо ко је, шта је, а неко нас убеђује да је он некакав херој. Што рече стара, сачекајте прво да ми који смо видели својим очима помремо, па онда лажите и улепшавајте олош.— Претходни непотписани коментар оставио је корисник 93.86.199.69 (разговордоприноси)