Разговор:Стрелиште у Јајинцима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Први поднаслов[уреди]

[1]

Ajde neka neko vidi ovu izmenu. -- Bojan  Razgovor  11:29, 21. јануар 2008. (CET)

Црква[уреди]

Црква је веома заинтересована за изградњу цркве у Јајинцима [2], као и локална управа [3]. Нисам наишао на податке о противницима ове идеје. —Јакша (разговор) 11:56, 21. јануар 2008. (CET)

Evo: "Iako je ova ideja naišla na neodobravanje nadležnih institucija za zaštitu spomenika kulture..."[1] --Mladifilozof (разговор) 23:31, 26. октобар 2014. (CET)

Осуђеници?[уреди]

У Јајинцима је, према званичним подацима, стрељано око 80.000 људи. Представљају највеће стратиште у Србији у другом светском рату. У овом чланку се о хиљадама убијених недужних цивила упорно говори као о "осуђеницима", што имплицира законит судски поступак, односно законитост нацистичких стрељања и кривицу жртава.

На пример:

"Према расположивим подацима стрељања у Јајинцима су почела од јула 1941. када је погубљена прва група осуђених Јевреја."
"Стрелиште у Јајинцима било је стрелиште где је за време окупације стрељано највише осуђеника у читавој окупираној Србији."
"Ово стрелиште је пре рата служило као стрелишни простор војске Краљевине Југославије, да би га немачке власти претвориле у простор за егзекуције оних које су они осудили на смрт."

Колико знам, у огромном броју случајева никаквог суђења није било. Поготово за Јевреје који су довожени већ угушени "душегупком". Ово је као када би у чланку о Јасеновцу писало да је тамо стрељано сто хиљада "осуђаника". Или да је у холокаусту убијено неколико милиона "осуђених Јевреја". Колико могу да закључим, терминологија је вероватно усвојена из књиге Мирослава Самарџића, која се налази у литератури.

Због ових и сличних неадекватности стављам шаблон за пристрасност, како би читаоци били упозорени да ово није Википедијски стандард. --Mladifilozof (разговор) 22:13, 26. октобар 2014. (CET)

  1. ^ Mesta stradanja i antifašističke borbe u Beogradu 1941–44.