Разговор:Турбо-фолк/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Овај чланак већ постоји!

Види Турбофолк

Слика

То што се слика некоме свиђа, не значи да имамо право и да је користимо - што се скриншотова тиче, један је и више него довољан за илустрацију теме. Једино може бити замењен. --Бране Јовановић, ДГзС <~> 09:42, 23. март 2007. (CET)[одговори]

Neke stvari

Ne mogu da verujem za sta se traze izvori. Preporucujem dokumentarac Sav taj folk (ima ga na YouTubeu) ili za ovaj blog za pocetak (manje vise clanak je pokupljen sa njega). -- Bojan  Razgovor  01:20, 9. јануар 2010. (CET)[одговори]

Nije muzički pravac

Turbo-folk nije i ne može da se klasifikuje kao muzički pravac. Više bi ga trebalo tumačiti kao širu kulturološku pojavu koja kao takva ne podrazumeva samo muzičku komponentu. U tom smislu, turbo-folkom su se, na akademskom novu, više bavili sociolozi nego akademski muzički krugovi, koji su ipak relevantniji u oblasti definisanja muzičkih stilova i pravaca.

„Сузама сам лепио тапете” и остали цитати

  • „Сузама сам лијепио тапете, кад ти оде и одведе дијете” — Исмет Хоро, босански комичар. Комплетан опус овог извођача чине комедија и пародија на народњачке звуке, цитирати ово као пример турбо-фолка је исто као и цитирати „Зидареву љубав” београдског глумца Драгана Јовановића. Песма у целости се може пронаћи на интернету.
  • „Ако желиш зета да ти нађем, морам чешће сама да изађем” — Лепа Лукић, 1971, ПГП РТБ, песма „Не питај ме” са истоимене сингл-плоче.
  • „Кратка сукња, тесно ми јелече итд.” — Љиљана Петровић и Тамбурашки оркестар РТВ Нови Сад (диригент Сава Вукосављев), 1977, ПГП РТБ. Текст песме написао Миња Субота (да, „онај” Миња Субота).
  • „Отиш’о си, сарму проб’о ниси” − Овај цитат је потпуна мистерија, делује нереално да у 2018. години када је буквално све из домаће продукције објављено на интернету, укључујући ТВ рекламе из 1960-их и комплетну дискографију Мице Трфортаљке, није могуће пронаћи из које песме је ово исечак нити ко то уопште пева. Сви, буквално сви од Триглава до Ђевђелије користе овај стих као пример турбо-фолк неукуса, а песме нигде. Често се наводи у комбинацији са „Куче лаје, а ја мислим ти си”, а што је стих Славише Миловановића, иначе кафанског и шаторског а не турбо-фолк певача и у целости гласи „Куче лаје а ја мислим ти си, жено моја зар код мајке ниси?”

У претходним редовима се наводи Светлана Величковић/Ражнатовић као типичан пример турбо-фолка (а за коју, на пример, текстове пише иста она Марина Туцаковић која пише за Здравка Чолића, Жељка Самарџића, Тошета Проеског итд.), а затим као пример неукуса који представља, стихови новокомпонованих извођача из 1970-их и стихови модерних комичара? Ове и сличних колекција се сећамо још из гимназијских уџбеника као примера неукуса које смо обрађивали на часовима и смејали им се у ери пре опште доступности интернета. Данас се испоставља да је целокупна колекција фалсификат, вероватно и намерни јер делује немогуће да неко узме стихове Лепе Лукић, својевремено најпопуларније певачице на територији СФРЈ, и представи их као турбо-фолк 1990-их. 87.116.179.48 (разговор) 10:56, 2. мај 2018. (CEST)[одговори]