Разговор:Црна Гора/Архива 3

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 2 Архива 3 Архива 4

Кандидат за добар чланак на расправи

Расправа траје до: 14:54, 01. октобар 2012. -- Sunđer (разговор) 14:54, 24. септембар 2012. (CEST)[одговори]
Кандидатура поништена; мање од 300 измена у ГИП-у. --Lakisan97 (разговор) 20:54, 24. септембар 2012. (CEST)[одговори]

Распад СФРЈ

Треба додати шаблон {{Распад СФР Југославије}}. --5.43.75.78 (разговор) 23:43, 12. јун 2017. (CEST)[одговори]

  Урађено .   Обсусер 06:41, 10. јул 2017. (CEST)[одговори]

Drzave na granici.

Na početku ove stranice piše da se Republika Crna Gora graniči sa tzv. Republikom Kosovom. Trebala bi se izbrisati ova greška, zar ne?— Претходни непотписани коментар оставио је корисник 188.2.144.42 (разговордоприноси)

Kao čitalac sam pronašao jednu grešku, nije mala greška u pitanju.

U odeljak istorije Crne Gore, koji stoji sa desne strane gdje su grb, zastava, i mapa Crne Gore... navodi se da je postojala nezavisna Duklja u periodu od 1042 godine. Pa onda 1356 godine Kneževina Zeta. I onda dolazimo do problema, 1516 godina se navodi kao godina kada je postojalo Mitropolstvo Crnogorsko i taj odeljak je povezan sa člankom Историја Црне Горе (1697—1852) gdje se govori o periodu koji je 150 godina udaljen u budućnost od navoda za 1516 godine.

Jer to nije realno. Osmanska imperija jeste teokratsko društvo, ali ne hrišćansko teokratsko društvo. Nikakvo pravo svjetovne vlasti ne pripada Cetinjskoj mitropoliji koju nije praviln onazvati Crnogorska jer ni Carigradska Patrijaršija nije nazivana Osmanskom Patrijaršijom, niti je Srpska Patrijaršija postojala već Pećka...

Čak ako se bavimo temom duhovnih institucija u tom područiju. Preegzistencija Zetske Mitropolije koja je sa nivoa eparhije na nivo mitropolije podignuta u doba Cara Dušana Nemanjića. Se razvila u dvije grane, jedna je bila Cetinjska Mitropolija koja nastaje u doba pada gornje i dijela donje Zete pod Osmansko Carstvo, dok druga grana Zetske Mitropolije preegzistira u Boki Kotorskoj u vidu Zetske eparhije koja je u 1500-toj godini postojala na Luštici, kao dio Dalmatinske Mitropolije kako je to i uredio Pećki Patrijarh nakon pada većine Zete koja je postala politički odvojena od svog sjedišta Mitropolije u tadašnjem Teodu, današnjem Tivtu u Boku Kotorsku. Mnogo kasnije Zetska eparhija u Boki evoluira u novu Mitropoliju koja ima jurezdikciju nad Bokom kotorskom i Dubrovnikom sa sjedištem u Boki.

Samim tim, neko je pokušao da izbriše postojanje Crnogorskog vijaleta ili Skadarskog sandžaka kao političke realnosti u pokorenoj kneževini Zeti... Takođe i da preegzistenciju Zetske eparhije u slobodnom dijelu Zete zamijene Cetinjskom Mitropolijom kao jednom od naslijendica što nije tačno, jer jedino neprekinuto duhovno naslijeđe od Zetske kneževine nosi baš Bokokotroska Mitorpolija koja je sačuvala sjedište u nezavinsom dijelu od Osmanlija, pa ga prenosila po Luštici tokom nekih perioda istorije i danas je ta boka politički dio Crne Gore tako što je ušla u sastav Banovine Zete u Kraljevini Jugoslaviji.