Разговор:AC/DC/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1

Текст са чланка за сређивање

                    AC/DC

AC/DC – su hard rock bend formiran u Sidneju 1973.god. od strane braće Angusa i Malkolma Janga(koji su inače iz Škotske).Prvu postavu su pored njih činili još i bubnjar Kolin Barges, basista Lari Van Krejd dok je vokal bio Dejv Evans.Ipak ova postava se nije dugo zadržala.Prvi je otpušten bubnjar zbog prevrtanja na sceni usled dejstva alkohola.Sledeću godinu,kroz bend je prošlo mnogo basista i bunjara. Neki od njih su se zadržavali samo po nedelju dana.Zanimljivo je da je glavni gitarista, Angus Jang , tokom čitave karijere nastupao u uniformi iz srednje škole. Za ovu “uniformu” se odlučio nakon niza neuspješnih pokušaja sa kostimima Zoroa,gorile i Super Anga.Nakon nekolio nastupa, braća su uvidjela da Evans nije vokal kakvog su tražili. Po njima je on više bio “glam rocker” a oni su ipak bili u “hard rock” fazonu. U septembru 1974. god. je zamijenjen sa Bon Skotom, bivšim pjevačem grupa “The Spektors” ; “The Valentines” ; “Fraternity” . Njegovim dolaskom počinje prva era u istoriji benda. Snimljeni su singlovi “Can I sit next to you” i “Rockin' in the parlour”.Sa njima su počeli i međunarodni uspjesi. Izašao je i prvi album “High voltage” kojeg je snimila kolko-toliko stabilizovana postava : braća Jang na gitarama, Mark Evans na basu, Fil Rad za bubnjevima i naravno Bon Skot kao vokal.Sa ovog albuma je poznatija pjesma “It’s a long way to the top”. Ovaj kao i sledeći album “T.N.T.” su izdati samo u Australiji i Novom Zelandu” . Zahvaljujući njima AC/DC je postao najpoznatiji bend u Australiji. Međutim nisu se zaustavljali ovde. Potpisali su za “Atlantic records” , pa je počelo njihovo predstavljanje i u SAD-u kao i u UK. Gotovo neprekidno su bili na turnejama stičući popularnost, svirajući sa tada super poznatim “Alice Cooper”, “Queen”, “Rainbow”, “Black Sabbath”, “KISS”, “Cheap Trick”, “Nazareth”, “Foreigner”, “Thin Lizzy”, “Moxy”, i naravno “The Who”. Ipak i pored ovih uspjeha, basista Mark Evans je otpušten od strane Angusa zbog neslaganja oko pjesama. Zamijenjen je sa Klifom Vilijamsom koji je postao i prateći vokal zajedno sa Malkolmom. Klif je “debitovao” na albumu “Powerage” 1978.god. na ovom albumu se primjećuje pojačavanje rifova, distorzija i usložnjavanje zvuka. Ovo je bio zadnji album sa Skotom za mikrofonom. Naime umro je od predoziranja alkoholom. Njegova smrt je jako šokirala članove benda, čak toliko da su razmišljali da odustanu od daljeg bavljenja muzikom. Ipak nastavili su jer bi Bon, to sigurno želio.

Za novog pjevača je bilo mnogo kandidata, ipak izabran je Brajan Džonson. Na neki način ga je preporučio upravo Skot,pričajući o njemu kao veoma talentovanom momku, izvanrednog glasa(prije svega kapaciteta pluća).Sa novim vokalom, počinje i druga era nazvana naravno “Era Brajana Džonsona”. Sa njim na čelu dovršava se snimanje albuma “Back in black” , posvećenog preminulom pjevaču.Ovaj album je samo u Americi prodan u 16 miliona primjeraka. Što ga čini petim po redu najprodavanijih albuma u američkoj istoriji. Ova cifra je do danas narasla do 21 500 000 primjeraka. Za ovim albumom slijedi i “For those about to rock we salute you”  sa dva najveća hita do sada “Let’s get it up” i “For those about to rock”. 1983.grupa ostaje bez bubnjara. Naime prvo su glasine da se Fil Rad opija i drogira, počele da polako uništavaju prijateljstvo između njega i Malkolma. Međutim kao razlog svađe se uzima Filovo nabacivanje Malkolmovoj ženi. Netrepeljivost je čak bila tolika da su se dvojica nekad prijatelja potukla. Nakon toga je Rad izbačen.
Zamijenjen je sa Simonom Vrajtom nakon anonimne audicije. Sa novom postavom je snimljen album za zaborav, totalni promašaj “Flick of the switch”. Zbog ovog albuma AC/DC je postavljen na osmo mjesto najvećih razočarenja godine. Ipak i pored svih kritika, ovaj album je zauzeo 4. mjesto na UK listi. Nakon nekoliko promašaja vraćaju se počecima sa albumom “Who made who”. 1988 god. AC/DC je ušao u australijski “Hall of Fame”. Simon Vrajt nije dugo izdržao, pa je napustio grupu tokom jedne turneje. Na njegovo mjesto je došao veteran Kris Slejd. Tada je i privremeno primljen još jedan član porodice Jang Stivi, koji je mijenjao Malkolma dok se ovaj oporavljao od problema sa alkoholom.1990.god. bend se konačno vraća putevima slave sa albumom “The Razor’s edge” sa hitovima “Thunderstruck” ; “Moneytalks” ; “Are you ready”. Album je prodan u 5 miliona primjeraka. Live verzija ovog albuma koja je i nazvana upravo tako - “Live” se smatra najboljim albumom ove vrste tokom ’90-ih. (povratak Fila Rada) . U skorije vrjeme bend je radio mnoštvo humanitarnih koncerata uključujući i onaj u Torontu na kome se sakupilo najviše novca u istoriji sjeverno aeričke istorije. 2003.god. su uvršteni u “Hall of Fame”. Na ceremoniji je Brajan pjevao sa Stivenom Tajlerom iz “Aerosmitha”  hitove “Highway to hell” kao i “You shook me all night long”.Grupa i dan danas postoji i to u sastavu:

Садашња постава

Оригинална постава

Дакле, текст треба средити и пребацити на чланак --СашаСтефановић 18:59, 6. новембар 2006. (CET)[одговори]