Разговор:Hrvatska radio-televizija

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Први поднаслов[уреди извор]

Prvo
mislim da trebe voditi računa i koje su inforamcije interesantne čitaocima nekog članka, a u sklopu priče o TV pretplati kod nas jeste interesantno da li ima pretplate u regionu i kog je iznosa


Drugo
činjenica da HRT ima nejveći budžet nije sveža, dnevno-politička informacija već činjenics koja je bitna za shvatanje medijskog prostora u regionu. Pa ne shvatam što bi se to brisao.Zar neko misli da će RTS da pretekne ove godine HRT po budžetu?
Nažalost nema šanse skoro.

U makedoniji je na kablu gledan više HTV nego neki naš program i često ćeš čuti mlade makedonce kad govore srpski da korste hrvatske reči a to ti je posledica uticaj a HRT-a

Nažalost da HRT ima veći budžet nego ostale TV stanice na prostoru bivše nam države je činjenica već zadnjih 15 godina, pa ne stoji komentar da je razlog za brisanje tih inforamcija to što su to sveže i dnevne inforamcije niti komentar "nije ovo sajt HRTa", Razlog što oni imaju najveći budžet je između ostalog uspešnost naplate i visina pretplate, a ono 1,5% od plate je zakon tamo već ne znam koliko godina i gde je tu sveža dnevna informacija? Uz to ta činjenica je navedena kao delimično pojašnjenje što HRT ima veliki budžet

Nažalost još dugo će nam trebati pre nego što SR wikipedija postane prenatrpana informacijama pa da moramao da brišemo činjenice da ne bi gušili ljude. --Nenad Bumbić 18:25, 7. април 2007. (CEST)

Дакле, редом:
  1. чињеница да се ХРТ финансира из буџета није проблематична, проблематична је чињеница о висини, пошто је она "дневно свежа" тј. подложна промени; проценат који се одваја из буџета прописује влада/скупштина, и може да га промени на следећој седници; то је итекако дневнополитичка информација и као таква нема шта да тражи у енциклопедијском чланку
  2. висина претплате исто као и горе;
  3. обавести се на Википедија:Шта Википедија није#Википедија није збирка података без разлике.
Што се тиче поређења висине претплате, буџета, квалитета програма и популарности државних ТВ станица - то може да буде предмет нечијег научног рада, али на Википедији се не одвија првобитно истраживање. Када неко буде написао такав научни рад и он постане довољно битан у неком контексту, онда можемо да га цитирамо у том контексту, дотле та информација нема шта да тражи на Википедији. --Бране Јовановић, ДГзС <~> 18:36, 7. април 2007. (CEST)
Usled moje opširnosti promaklo je da ja najviše sporim brisanje rečenice u kojoj se kaže da HRT ima najveći budžet u regionu i to je tako već 15 godina i nažalost ostaće tako bar u narednih par godina. Tako da bi ja to vratio uz navod koliki je njihov budžet ali to treba da proverim. Mislim da HRT ima oko 200 ili vieš miliona a RTS nekih 80tak naravno u Mil. evra.i mislim da to treba navesti
Dva ono za način određivanja visine pretplate, tvoja argumentacija stoji, ali kao što rekoh... ma nema veze. što bi se raspravljali oko nečeg ne bitnog :)
Što se tiče gledanosti u regionu videću da li smem da koristim neke podatke iz istraživanja o uticaju medija na našim prostorima.--Nbumbic 18:54, 7. април 2007. (CEST)
„Najveći budžet u regionu“ jedino ako postoji neko istraživanje/uporedni pregled koji možemo da citiramo, inače zalazimo u vode „originalnog istraživanja“,a time se Vikipedija ne bavi. Takođe, projekcije budžeta isto samo ako postoji nečije predviđanje, isto kao što važi i za uporedni pregled u prethodnoj rečenici. Za visinu pretplate sam već rekao - konkretne cifre nisu enciklopedijski podaci, osim u slučaju iz prethodne dve rečenice. --Бране Јовановић, ДГзС <~> 19:20, 7. април 2007. (CEST)

Upoređivanje budžeta[уреди извор]

Kao što sam gore naveo, ako je neko van Vikipedije pravio neko istraživanje, mi možemo da citiramo to istraživanje u kontekstu. Tvoje tvrđenje da je njegov veći budžet razlog njegove popularnosti je baš to - tvoje tvrđenje tj. tvoje originalno istraživanje, a Vikipedija se time ne bavi.--Бране Јовановић, ДГзС <~> 20:31, 7. април 2007. (CEST)

Što se tiče {{činjenica}} da je najgledanija TV stanica u nekom regionu, i za to nam treba konkretan izvor - ta "činjenica" (pošto samo po sebi to nije činjenica) žestoko zavisi od okolnosti u kojima je istraživanje sprovedeno, tako da bez konteksta ne ide. --Бране Јовановић, ДГзС <~> 20:31, 7. април 2007. (CEST)


UPRAVO SAM UZEO DA STAVLJAM CITAT ZA ˇ"MOJE LIČNE STAVOVE I TAMAN DA, A TI IZBRISA"

Usput svaka tebi čast na volji da pišeš odgovore i komentare.

Kad već kreneš u brisanje obrati pažnju dali je rad u toku da ne bude kao kad sam počeo da pišem tekst Simpsonovi film i sredio tabelu sa strane i taman da nastavim dalje, a u međuvremenu tekst izbrisan jer je suviše kratak da bi bio članak.

Ako te ne mrzi da čitaš "moje lične stavove" idi na

(http://www.eumap.org/topics/media/television_europe)

Television across Europe: Regulation, Policy and Independence (2005) - Reports, press releases, media coverage

ili kraću verziju

http://www.eumap.org/topics/media/television_europe/international/summary_report/summary_sections/summ_countries.pdf

a ja izgubih želju sad za pisanjem na SR wikipediji.

Molim te kad sam ja u pitanju dopusti da prođe neko vreme pre nego što se upuštaš u brisanje stvari i ako ćeš već da kreneš oko ličnih stavova i citiranja pogledaj članak recimo o Staljinu gde je tamo naveden i jedan izvor citat? Ne kažem da je članak loš niti želim da omalovažavam trud autora tog teksta ali veliki broj tekstova na našoj vikipediji nema uopšte citate i izvore pa kad je neko već počeo da se trudi da navodi citate nemoj ubijati volju u njemu da doprinosi.

Redom:
  1. na strani za razgovor članka razmatra se taj članak posebno; ako želiš da pričaš o funkcionisanju Vikipedije generalno, za to služi trg; o drugim člancima ću raspravljati na stranama za razgovor tih članak, ovde nemam nameru.
  2. "lične stavovi itd" -napisao sam ti kako i u kojem kontekstu te činjenice mogu/trebaju da stoje; ono što si ti napisao je bilo "ima XXX budžet, koji je veći od YYY, koliko ima RTS" što u kontekstu NE ZNAČI APSOLUTNO NIŠTA. E sad, da si napisao, "ima veći budžet od državnih televizija susednih zemalja, što je po NEKOJ ORGANIZACIJI I NJENOM ISTRAŽIVANJU razlog za veću popularnost (veza);". O tome ti ja pričam celo vreme, ali se očigledno ne razumemo. Ako ga uneseš u neko mdrugom obl
  3. Što se tiče "radovi u toku" i sl. - ako nisi znao, Vikipedija je viki, a ti pogledaj šta to znači; "gubljenje želje" - ako ne možeš da se pomiriš sa prirodom Vikipedije, da li si siguran da si na pravom mestu? Ovde nema "tvojih" ni "mojih" tekstova, ti svoje doprinose predaješ Zadužbini Vikimedija pod uslovima GLSD licence. Pročitaj licencu da vidiš šta to podrazumeva pre nego što nastaviš da se žališ da ti je neko obrisao/promenio/dopunio neku stranu.
--Бране Јовановић, ДГзС <~> 09:14, 9. април 2007. (CEST)