Разговор о Википедији:Стилски приручник/Основе правописа српског језика

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Напомена[уреди извор]

Напомена Чињеница је да се ове године ради на новом српском правопису. Стога док не изађе нови мислим да ове кратке основе не одударају пуно од правописа из 1994. год. Овде наведена правописна правила су уобичајени начин писања код шире популације. Стога и "кратак правопис српског језика" тј. наслов је измењен и наведена литература коју сам давно заборавио навести. ЈЕФРЕМ, 21.07.2005.

Овај "правопис" не одговара у потпуности норми српског језика, већ је делимично плод нечије произвољности и нечијих личних правописних правила. Док исти не почне да одговара стварности (и ова назнака му се не уклони), за писање на Википедији користите Правопис Матице српске из 1994. године, а не ово упутство. Молим оне који желе сређивати овај чланак да користе Правопис Матице српске из 1994. године, а не своје памћење. --Милош Ранчић (разговор) 16:59, 6 мај 2005 (CEST)

Коментари на очигледно све лошије коришћење српског правописа[уреди извор]

Људи, погледајте мало ове SMS поруке по телевизији, оно је туга од правописа. Незнам, оћели, само су неки примери. Да не спомињем правила изговора, и ту постаје све очигледније да људи почињу да причају свашта. Обратите пажњу на речи додуше, планина и сличне. Запрепастио сам се кад сам чуо како се водитељи, лица која представљају телевизију на којој причају, стварно фрљају са падежи... Туга.

PIxXeL

Анегдота[уреди извор]

Прилази ми на улици девојка од двадесетак година, и пита ме:"Извините, да ли знате, има ли овде негде нека ЈЕЗИЧНА школа, приватна...?".Толико од мене.Анатом алиас Нет Ридер

apostrof[уреди извор]

Načinjena ispravka u primeru upotrebe apostrofa: je l' zamenjeno sa jel'.

Prema važećem pravopisu Matice srpske (©2003.), skraćeni oblik skraćenog "je li" se piše zajedno, sa apostrofom na kraju: jel'.

ne piše se "je l' te" već "jelte", ne "je l' da" već "jelda".


Ово је нетачна исправка, навешћу тачку правописа или неког другог приручника. И други пут се потпиши.


JlnaFace-wink.svgreci mi 11:19, 10. август 2007. (CEST)

Zgranuta sam ovim pozivanjem na Pravopis sa potpuno netacnom interpretacijom! Je li i da li, u skracenom obliku, pisu se, naravno, je l i da l - sa apostrofom! I zaista ne razumem motive da neko na ovaj nacin vulgarizuje pravopisne norme! Narocito mi se svidja ova jedna rec JELDA! Upravo nam to i dokazuje o kakvom je jezickom laiku rec. Zao bi mi samo bilo da se neko referencira na ovog poznavaoca srpskog jezika, a i to je moguce...

Да не би било зграњавања и згражавања, а без намере да тумачим шта су састављачи хтели да кажу (јер не разумем да ли „разговорно“ значи „исправно“ или „неисправно“), цитирам Правопис српскога језика, велико (нешколско) издање из 2002, страна 393:

је ли (питање и узречица, разг.: јел’, јелте, јелда), т. 63ц

Е, да, и молим вас да се потписујете на странама за разговор, да можемо да пратимо ко је шта рекао. --В. Бургић (реци...) 00:02, 14. мај 2009. (CEST)

Нови Правопис[уреди извор]

И ово треба нарочито ускладити с новим Правописом. Онај ко га посједује слободан је да то и среди. :) --Жељко Тодоровић (разговор) 21:31, 13. април 2011. (CEST) с. р.