Разговор о шаблону:Вулкани

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Магматизам[уреди]

Супер је шаблон и лепо што си направио нешто овако комплексно, али не може баш овако да остане. Интрузивне стене нису вулканске - оне из магми могу да кристалишу чак и када не дође ни до какве вулканске активности на површини, тако да то не би требало везивати за вулканизам (то је облик магматизма везан за површину терена). Заправо би било тачније када би се овај шаблон звао Магматизам, па онда у оквиру њега био приказан и ефузивни магматизам (вулканизам) и интрузивни магматизам. Надам се да је јасно оно о чему говорим. --Ана P geology.png пиши ми 07:53, 6. август 2015. (CEST)

Ма наравно, нека слободно мења ко жели и ко је стручан, јер вероватно има грешака (ја нисам петролог или баш неки стручњак за везане теме). Мени је сметао онакав шаблон какав је био, а ако желите можемо избацити неке делове који не припадају овом шаблону или га једноставно преименовати у Магматизам и вулканизам или само Магматизам (више сам за прву варијанту). Изнесите предлоге за исправке грешака и преименовање, или одмах исправите шта не ваља...
П. С. Мислим да се отвори из којих избија гас-смрдљивац H2S зову солфатари (у једнини солфатар), а не солфатаре (од. није у једнини солфатара), тако да чланак који сам уређивао о не-истоименом вулкану није морало да се преусмерава на Солфатара (вулкан). На почетку сам зато и написао Овај чланак је о вулкану имена „Солфатара”. За географски термин, погледајте солфатар. Обсусер    17:35, 6. август 2015. (CEST)
Нисам ни ја петролог, али се са њима најбоље дружим, па сам нешто и научила. Face-grin.svg Елем, шалим се, сада сам направила тако да је тачно и да овде иде само оно што је везано за вулканизам/вулкане. Још мислим да треба да се поправи онај део везан за структуру магматских стена, али ту ми иде слабије, мораћу да узмем књигу из петрологије да се подсетим. Што се тиче солфатаре, код нас се то у једнини зове солфатара, а не солфатар. Једино сам јуче размишљала да ли да главни чланак буде Солфатара (вулкан) или Солфатара, пошто претпостављам да је та појава добила назив према вулкану као појава која је први пут тамо примећена. Размислићу још о томе. --Ана P geology.png пиши ми 19:17, 6. август 2015. (CEST)
Ево ја сам обрисао сувишне делове и још мало изменио... Поделу према хемијским особинама сам направио на начин да сам сврстао оне ултрабазичне у базичне (ваша/твоја измена је потпуно искључила базичне због погрешних бројева за групу и листу). Користио сам ову презентацију коју је направила нека професорица за израду шаблона па мислим да може послужити јер је од неког донекле стручног, те овај енглески шаблон како бих додао одређене врсте вулканских стена, типове вулкана и др. Средио сам и ово око солфатāрā (јд. солфатара, солфатаре, солфатари, солфатару, солфатаро, солфатаром, солфатари; мн. солфатаре, солфатāрā, солфатāрама, солфатāре, солфатāре, солфатāрама, солфатāрама).  Обсусер    17:01, 7. август 2015. (CEST)
Ок, само што си опет вратио да у шаблону стоје дубинске магматске стене, које сам ја намерно избацила, као што су габро, диорит, перидотит, гранит, и друге. Њих сам избацила када сам променила шаблон, јер ако се шаблон односи на вулканизам, онда је логично да се наведу вулканске (дакле, изливне магматске стене), а не и дубинске магматске стене. То које су вулканске (изливне) стене, наведено је и у тој презентацији, ево на слајду 38. Такође, намерно сам избацила и ултрабазичне (вулканске) стене, јер праве ултрабазичне изливне стене заправо не постоје. То је последица процеса формирања магми - када магма настаје, врши се парцијално стапање, које за резултат даје магму која је киселија од стене од које парцијалним стапањем настаје. Пошто су ултрабазичне стене (нпр. перидотити, заправо делови мантла) најбазичније, то није логично очекивати да ће од њих парцијалним стапањем настати магма исте базичности. Ако се добро сећам, једина ултрабазична вулканска стена је коматит, али је такође специфична по свом настанку и ексклузивно је везана за архајске делове коре. Пикрити нису вулкански еквиваленти перидотита, макар не на начин како је нпр. риолит еквивалент гранита. --Ана P geology.png пиши ми 17:35, 7. август 2015. (CEST)
Осим тога, видиш да и у том енглеском шаблону који наводиш, стоје само изливне магматске стене, као што ја мислим да треба да стоје и овде, а не и дубинске, као што сада стоји у нашем шаблону. --Ана P geology.png пиши ми 17:36, 7. август 2015. (CEST)
Сад је пуно боље! Face-smile.svg Обрисао сам још неке и посложио, а ако не ваља одмах вратите. Ово сам урадио да горе не буде вишак, а могле су се и сврстати доле у хемијску поделу, како хоћете...  Обсусер    22:56, 7. август 2015. (CEST)
Супер је сад. :) --Ана P geology.png пиши ми 23:02, 7. август 2015. (CEST)