Разговор с корисником:Petronije/Досељавања становништва на Златибор

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

195.250.98.18 12:41, 15 октобар 2005 (CEST) Драги земљаче, у овом тексту сам ставио везу према Шуљагићима, али пошто се још слабо сналазим у википедији, нисам знао како то да изведем и према Шишаковићима. Хвала за подршку и помоћ. Мислим да би у википедији требало направити одредницу "Милисав Ђенић", јер је заслужан за овај материјал везан за генеалогију златиборских родова. Од значаја за проучавање старих фамилија на овом подручју је и истраживачки рад професора Векарића са загребачког Свеучилишта, обзиром да су Шуљагићи, Кутлешићи и Селаковићи на Златибор дошли после битке на Клису и привременог расељавања по Далмацији и Херцеговини. Постоји и веома вредна књига коју је после дугогодишњег истраживања написао Перо Пећинар "Родослов породице Шишаковић". Иначе овом литературом се уредно снабдевам у Ужицу, у књижари преко пута чесме. (иначе не знам зашто се појављујем под шифром, када сам регистрован као Петроније. Још сам почетник.)

Догађа се понекад да се то само од себе ископча, па мораш да се пријавиш. Иди на онај линк у горњем десном углу Пријави се или како се већ зове, напиши своје име и шифру гдје је потребно, означи квадратић Запамти ме и кликни на дугме Пријави се.

Ја сам хтио да направим чланак о Мићи Ђенићу, али послије сам схватио да нећу моћу ништа више о њему да кажем осим да је заслужан за проучавање златиборске историје и које је све књиге написао. Тако бисмо добили само још један чланак-клицу, а Мића у ствари и није толико битан за српску Википедију.
Када стављаш везе ка другим чланцима, одређену ријеч ставиш у угласте заграде, овако: [[име чланка]]. А ако је име чланка различито од те ријечи (нпр. ако је у другом падежу), онда урадиш овако: [[име чланка|та ријеч]]. Ево примјера:

  1. Ово је [[Србија]] - ријеч Србија ће одвести до чланка "Србија"
  2. Добро дошли у [[Србија|Србију]] - ријеч Србију (само ће се она видјети кад сачуваш страну) одвешће до чланка "Србија"

Рећи ћеш ми гдје је та књижара ;) --Ђорђе Д. Божовић 16:25, 15 октобар 2005 (CEST)

Petronije 05:05, 16 октобар 2005 (CEST) Поздрав земљаку. Књижара је у главној улици код чесме наспрам цркве. Стара издања су готово џабе. Можда би их ваљало и у самом архиву потражити. Што се тиче Милисава Ђенића, мислим да је предност википедије баш у томе што не постоје битне и небитне личности и у томе што не постоји издавач. Чим сам чуо ѕа википедију, одушевио сам се јер сам схватио да је то право место где ћу дати свој допринос исправљању неправди, па сам приложио чланке Јован Буљ,Марко Орешковић и Алија Алијагић где је први из небеса пао у потпуни заборав, други је положио живот ратујући против ветрењача, док је трећи брука историје. Ако за Алијагића има места у Просветиној енциклопедији, онда су место заслужили и сви криминалци и терористи, па тако и Милан, Грујица и осталих 14 хајдука из моје фамилије којих ме је заиста срамота. Мислим да је већи допринос нацији из које потичем дао мој деда Микаило који је био земљорадник и ковач и који је успешно кастрирао 450 коња, а да му ниједан није липсао. Или на пример Витомир Шуљагић о којем је француска штампа 1916. писала као о Супермену јер му се кроз рану на грудима видело срце како куца. Постоји чак и фотографија у тадашњим новинама. Или рецимо Никола Шуљагић садашњи директор у Карнексу, који је први српски школовани берѕански стручњак. Хајдуцима не желим да дајем незаслужени публицитет, па макар колико били из моје фамилије. Још једном , много поздрава од Петронија Шуљагића.

Вјерујем да се не поносиш четрнаесторицом својих предака које је гонила држава Србија. Не би било лоше да поменеш у чланку о Шуљагићима све те своје друге претке заслужне за допринос нацији. Ја намјеравам да напишем чланке везане за цјелокупну прошлост Златибора (Мића Ђенић је својим радом на ту тему незамисливо допринео локалној историји), и већ сам то почео, тако да ћу у једном тренутку доћи до дијела златиборске историје током XIX вијека, и постојаће посебан чланак "Хајдучија на Златибору", а ту ћу сасвим извјесно поменути Шуљагиће-Шишаковиће. Не знам ко би се поносио тиме, али традиција хајдуковања и хајдучија по којој су Шуљаге познате је једна од препознатљивих карактеристика Муртенице и Златибора, тако да је неизбјежна. :) Али, о том по том! --Ђорђе Д. Божовић 15:39, 17 октобар 2005 (CEST)

Petronije 22:26, 20 октобар 2005 (CEST) Поздрав за земљака. Имаћеш сву моју помоћ у раду. Занимљиво је да су и Шуљаге које живе на Пељешцу у Трпњу и римокатоличке су вероисповести, такође биле познате по хајдучији. Опет ту помињем истраживања професора Векарића. Срећа, па ми је фамилија напустила тај ружан посао и прихватила се рала и мотике. Још једном пуно поѕдрава земљаку од Петронија Шуљагића.