Рајан Вајт

Из Википедије, слободне енциклопедије
Рајан Вајт
Ryan White.jpg
Рајан Вајт
Датум рођења 6. децембар 1971.
Место рођења Кокомо
 САД
Датум смрти 8. април 1990.
Место смрти Индијанаполис
 САД

Рајан Вајт (енгл. Ryan White; Кокомо, 6. децембар 1971Индијанаполис, 8. април 1990)[1] је био амерички симбол борбе против сиде и предрасуда које су пратиле оболеле. Као хемофиличар, инфициран је зараженом крвљу. Након што му је сида дијагностификована 1984, ученици и наставници средње школе у његовом родном Кокому у Индијани су се побунили и тражили да буде избачен из школе, упркос речима доктора да Вајт није опасан по околину. Његова дугогодишња правна борба са школским системом била је широко медијски покривена, а у медијима се појављивао заједно са славним личностима попут Елтона Џона и Мајкла Џексона.

Уместо 6 месеци, колико су прогнозирали доктори који су му дијагностификовали сиду, Рајан Вајт је живео још 5 година. Убрзо након његове смрти, августа 1990. амерички конрес је донео закон којим се обезбеђују средства за лечење сиромашних грађана оболелих од сиде (Рајан Вајт закон о бризи).

Референце[уреди]

  1. „A Timeline of Key Events in Ryan's Life”. Ryanwhite.com. Архивирано из оригинала на датум 12. 10. 2007. Приступљено 02. 12. 2009. 

Спољашње везе[уреди]