Резолуција Савета Европе 1481/2006

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Резолуција Савета Европе 1481 (2006) о потреби међународне осуде злочина тоталитарних комунистичких режима (енгл. Resolution 1481 (2006) Need for international condemnation of crimes of totalitarian communist regimes) усвојен 25. јануара 2006. у Стразбуру од стране парламентарне скупштине у Савета Европе снажно осуђује злочине комунизма. Мали број присутних посланика су осудили злочине, али су одбацили препоруке владама како то учинити.

Текст резолуције[уреди]

Укупно 14 тачака резолуције говори о тоталитаним комунистичким државама које су кршила људска права и жаљењу што комунистички лидери нису одговарали на суду као што су то одговарали нацисти 1945. године. Такође парламент у резолуцији жали што су на власти у неким европским државама још увек комунистичке партије које нису изразиле жаљење због својих злочина и такође по речима резолуције жали што становници бивших комунистичких држава нису свесни комунистичких злочина.

Резултати гласања за резолуцију[уреди]

У складу са таквом дефиницијом резолуције и временом када је она дата на гласање, самом гласању није приступило ни 50% посланика у парламенту.

Резултат гласања је био следећи:

  • 99 посланика је гласало у корист резолуције 1481
  • 42 посланика су гласала против резолуције 1481
  • 12 посланика се уздржало од гласања.
  • 164 посланика нису приступила гласању.

Спољашње везе[уреди]