Пређи на садржај

Родна улога

С Википедије, слободне енциклопедије
Током II светског рата, жене су преузеле неке традиционално мушке послове.

Полна и родна улога је у социјалним и хуманистичким наукама сет норми понашања који се односи на мушкарце и жене у датој социјалној групи или систему. Систем родних и полних улога варира од друштва до друштва, али и правила везана за улоге се мењају током времена[1].

Родна улога је сет друштвених норми који одређује који обрасци понашања се сматрају одговарајућим, прихватљивим и уопште пожељним за неку особу, а сходно њеном биолошки одређеном полу. Ови су обрасци понашања организовани на традиционално супротним концепцијама мужевности и женствености. Социјализација рода представља процес усвајања, односно учења родних улога помоћу социјалних чиниоца. Систем родних улога једним делом различит је од друштва до друштва, али се и правила везана за улоге мењају током времена. И даље траје дебата да ли је родна улога биолошки одређена или је само резултат друштвеног утицаја[2].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ivan Vidanović. Rečnik socijalnog rada Udruženje stručnih radnika socijalne zaštite Srbije; Društvo socijalnih radnika Srbije; Asocijacija centra za socijalni rad Srbije; Unija Studenata socijalnog rada, 2006. (Beograd : Tiro-erc) - 438 str. ; 24 cm Tiraž 1.000 - Bibliografija:. Vidanović, Ivan (2006). Rečnik socijalnog rada. I. Vidanović. стр. 437—438. ISBN 978-86-904183-4-3. 
  2. ^ Драган Маринковић. Биолошке основе понашања. Издавач: Универзитет у Београду - Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију. . 2017. ISBN 978-86-6203-098-6.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]