Савез хемијских инжењера Србије

С Википедије, слободне енциклопедије
Савез хемијских инжењера Србије
Датум оснивања1953.
Метод деловањаиздаваштво, научно-стручни скупови, едукација
СедиштеСрбија Београд, Србија
ПредседникДејан Скала
Генерални секретарТатијана Дудуковић
Веб-сајтСавез хемијских инжењера Србије

Савез хемијских инжењера Србије је струковно друштво (организација) хемијских инжењера, технолога, хемичара, физико-хемичара, процесних инжењера и удружења сродних струка.

Историја[уреди | уреди извор]

Савез хемијских инжењера Србије је правни наследник Савеза хемичара и технолога Југославије основаног као друштвена организација, чија је превасходна делатност била у области хемијског инжењерства, индустријске хемије и технолошких аспеката хемијских процеса. Савез хемијских инжењера Србије је члан и један од оснивача Европске федерације за хемијско инжењерство.[1] Правни претходник Савеза хемијских инжењера Србије, Савез хемичара и технолога Југославије, основан је 1953. године. Формиран је од републичких струковних савеза хемичара и технолога Србије, Хрватске, Словеније и Босне и Херцеговине и носио је назив Савез хемичара-технолога ФНРЈ. Нешто касније Савезу се прикључују и републичка друштва из Македоније и Црне Горе. Године 1961. Савез хемичара-технолога ФНРЈ мења назив у Савез хемичара и технолога Југославије и под тим називом ради све до јуна 2003. када мења назив у Савез хемијских инжењера (СХИ) а на седници Скупштине јуна 2009. године усваја се назив Савез хемијских инжењера Србије.

Председници Савеза хемијских инжењера Србије[уреди | уреди извор]

  • Јован Дугошевић 1953-1959
  • Фридерик Герл 1959-1965
  • Драгомир Нешић 1965-1972
  • Франко Цетинић 1972-1979
  • Борис Ладински 1979-1981
  • Мустафа Бацај 1981-1982
  • Борислав Томић 1982-1983
  • Стјепан Лисјак 1983-1984
  • Стане Пејовник 1984-1985
  • Стјепан Левата 1985-1988
  • Мустафа Омановић 1988-1991
  • Љубомир Секулић,в.д. 1991-1994
  • Милан Митровић 1994-2009
  • Жељко Грбавчић 2009-2015
  • Дејан Скала 2016-

Развој Савеза кроз облике делатности[уреди | уреди извор]

Издавачка делатност је од оснивања Савеза била једна од важнијих активности. Први стручни часопис Хемијска индустрија чији први број излази 1947.године, Прехрамбена индустрија а нешто касније и Текстилна индустрија издају се као грански делови збирног часописа Техника. Од 1970.године Хемијска индустрија постаје самостални часопис који, заједно са његовим суплементима Индустрија шећера и Пластика и гума, публикује Савез хемичара и технолога Југославије. Савез је такође у сарадњи са Технолошким факултетом у Новом Саду био суиздавач часописа Прехрамбена индустрија.[2] Од 1995. године четири од дванаест бројева Хемијске индустрије годишње, излазе у потпуности на енглеском језику и од тих публикација је у 2005. години формиран самостални часопис Chemical Industry & Chemical Engineering Quarterly. Значајно место у ранијој издавачкој делатности Савеза имала је и публикација Алманах хемијске индустрије настала из потребе за збирним изношењем података од значаја за хемијску индустрију као што су регистри производа, адресари предузећа и института као и адресари произвођача опреме.[2] Поред наведених издања, публиковале су се и монографије, зборници са скупова, приручници као и посебне тематске публикације као што је Chemical Industry Series. Организација научних и стручних скупова је такође била важна активност Савеза од његовог оснивања. Током више од шест деценија постојања Савеза организовани су самостално или у сарадњи са другим научно-стручним друштвима, институтима, факултетима и друштвеним организацијама бројни конгреси, симпозијуми, саветовања, изложбе и семинари. Многи од ових скупова су били међународног карактера а организована су и предавања по позиву домаћих и страних научника. Од свог оснивања Савез је врло активно радио и на успостављању сарадње са сродним међународним организацијама. Већ 1953. Године Савез постаје члан Немачког удружења за хемијске апаратуре (DECHEMA) и француског Друштва за индустријску хемију и приликом оснивања Европске федерација за хемијско инжењерство Савез је био један од оснивача. У каснијој фази посебно се истиче сарадња са Савезом пољских хемичара и Научно-техничким савезом хемијске индустрије Бугарске. Током шездесетих и седамдесетих година прошлог века потписано је са овим друштвима више Протокола о сарадњи а са Хемијским друштвом Чехословачке 1975. године.[2] Током осамдесетих и деведесетих година прошлог века међународна сарадња се углавном одвијала кроз активности делегата Савеза у Радним групама Европске федерације за хемијско инжењерство.

Активности данас[уреди | уреди извор]

Основне активности СХИ Србије данас су издавачка делатност, организација националних, регионалних, и међународних скупова, симпозијума и предавања по позиву, увођење стандарда у лабораторијски рад и међународна сарадња. СХИ Србије издаје два међународна часописа: Хемијска индустрија који излази двомесечно и Chemical Industry &Chemical Engineering Quarterly који излази квартално. У оквиру рада свог Центра за унапређење лабораторијских услуга, СХИ Србије оганизује сваког месеца семинаре/тренинге за запослене у лабораторијама као део константне едукације у складу са захтевима важећих стандарда. Међународна активност СХИ Србије данас се углавном одвија кроз рад чланова-делегата у Радним групама и Секцијама Европске федерације за хемијско инжењерство.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Историјат”. Сајт Европске федерације за хемијско инжењерство. Архивирано из оригинала 21. 04. 2017. г. Приступљено 1. 12. 2016. 
  2. ^ а б в Српска хемијска научно-стручна друштва : прилог историјској грађи / уредник [и писац предговора] Паула Путанов. - Нови Сад : САНУ, Огранак Академије, 2010 (Београд : Чигоја). - 267 стр. : илустр. ; 24 cm

Спољашње везе[уреди | уреди извор]