Савремена пољопривредна техника (часопис)

С Википедије, слободне енциклопедије

Савремена пољопривредна техника
Савремена пољопривредна техника
Типтромесечни часопис
ИздавачНационално научно друштво за пољопривредну технику
УредникТодор Јанић
Оснивање1975.
Језиксрпски
Седиште
Нови Сад
Србија
ISSN0350-2953

Савремена пољопривредна техника је научни часопис Националног научног друштва за пољопривредну технику, који излази у Новом Саду. Први број је изашао 1975. године.[1] Часопис је категорисан као истакнути научни часопис за 2018. годину (М52) за област биотехнологије и пољопривреде.

Историјат[уреди | уреди извор]

Часопис је основало Војвођанско друштво за пољопривредну технику. Од бр. 1/2 за 1997. годину излази са поднасловом "Југословенски научни часопис за пољопривредну технику" и упоредним насловом на енглеском језику "Contemporary Agricultural Engineering". Од 2010. године, поднаслов гласи "Научни часопис за пољопривредну технику", односно на енглеском "Scientific Journal of Agricultural Engineering".[2]

Тематика[уреди | уреди извор]

Осим што објављује научне радове о најновијим техничким и технолошким решењима из области пољопривредне технике, часопис објављује и радове саопштене на научним скуповима (нпр. у бр. 4 за 2003. годину објављена су саопштења са VII међународног скупа "Правци развоја пољопривредне технике").

Суиздавачи[уреди | уреди извор]

У различитим периодима излажења, суиздавачи часописа били су и: Департман за пољопривредну технику Пољопривредног факултета у Новом Саду, Војвођанско друштво за пољопривредну технику и Департман за инжењерство заштите животне средине Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.[2]

Уредници[уреди | уреди извор]

Од 1991. године главни и одговорни уредник био је Веселин Лазић, а од 2006. Миладин Бркић. У периоду 2011. до 2017. часопис је уређивао Јан Туран.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Savremena poljoprivredna tehnika”. Srpski citatni indeks. CEON. Приступљено 23. 5. 2019. 
  2. ^ а б „Savremena poljoprivredna tehnika”. Virtuelna biblioteka Srbije. Приступљено 23. 5. 2019. [мртва веза]