Свети мученици Акиндин и Пигасије

С Википедије, слободне енциклопедије
Свети мученици Акиндин и Пигасије
Лични подаци
Датум смрти355.
Световни подаци
Празник15. новембар

Свети мученици Акиндин, Пигасије, Анемподист, Афтоније, Елпидифор и други су хришћански мученици страдали током прогона хришћана у Персији од стране цара Шапура II 355. године.[1]

Акиндин, Пигасије, Анемподист су били слуге на двору истога цара Шапура, али су тајно били хришћани. Када су откривени и оптужени храбро су бранили хришћанску веру. Због тога су бачени на велике муке, које су они јуначки отрпели уз молитву и певање псалми. За време мучења и тамновања јављали им се анђели Божји више пута, а једном и сам Исус Христ као човек “са лицем светлим као сунце”.[2] Када је један од мучитеља, Афтоније, видео чудо, како врело олово не може да нашкоди мученицима, поверовао је и сам у Исуса Христа. Због тога је одмах био посечен. И многи други су видевши то поверовали.

Један од оних који су поверовали био је и Елпидифор царев велможа. Он је објавио да је хришћанин и јавно осудио цара за убијање невиних хришћана. Убог тога је убијен и с њим око 7000 других хришћана. Акиндин, Пигасије, Анемподист су бачени у огњену пећ, заједно са 28 војника и са царевом мајком. Сви су они страдали 355. године.[3]

Православна црква прославља свете мученике Акиндина, Пигасија, Анемподиса и друге 2.(15.) новембра.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Upcoming Events – 2. новембар по јулијанском календару – Светосавље”. svetosavlje.org. Приступљено 2023-12-18. 
  2. ^ „Храм Св. Јована Крститеља Кончарево Свети мученици Акиндин, Пигасије и други с њима - Храм Св. Јована Крститеља Кончарево”. Храм Св. Јована Крститеља Кончарево (на језику: српски). Приступљено 2024-01-24. 
  3. ^ „Свети мученици Акиндин, Пигасије и други с њима | Српскa Православнa Црквa [Званични сајт]”. arhiva.spc.rs (на језику: српски). Приступљено 2023-12-18.