Пређи на садржај

Свети мученици Филит и Лидија

С Википедије, слободне енциклопедије
Свети мученици Филит и Лидија
Лични подаци
Датум рођењаI век
Место рођења121.,
Датум смртиСлавонија, Илирија
Световни подаци
Празник23. март (5. април)

Свети мученици Филит и Лидија су хришћани који су пострадали за веру заједно са децом Македонијем и Теопренијем у Илирији 125 године, за време цара Хадријана. Помен у Православној Цркви одаје им се 23. марта (5. априла)[1].

Биографија[уреди | уреди извор]

Свети Филит је био царски сенатор. Због његове хришћанске вере изведен је на суд заједно са женом Лидијом, и децом, Теопрепијем и Македонијем. Пошто су одбили да се одрекну хришћанства, послати су у Славонију војводи Амфилохију. Он их је тамо ставио на муке што су они стојичкии подносили. Видевши то командир страже Кронид је и сам поверовао у Христа, тако да је заједно са светим мученицима и он бачен у тамницу. Те ноћи, док су се свети мученици молили и певали свештене песме, јавили су им се анђели, утешили их и окрепили.

Нараденог дана су наставили са мучењем. Бачени су у казан, у коме је кључао зејтин помешан са сумпором, а казан се тог тренутка охладио. Поражен таквим чудом, војвода Амфилохије је поверовао у Христа, и сам ушао у казан.

Када је то сазнао цар Хадријан, лично је дошао у Славонију и наредио да се сви погубе[2].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Мученики Филит, Лидия, жена его, чада их Македон и Феопрепий, Кронид и Амфилохий + Православный Церковный календарь”. days.pravoslavie.ru. Приступљено 2024-05-23. 
  2. ^ „Свети мученици Филит и Лидија, и други с њима”. Вечити православни календар (на језику: српски). Приступљено 2024-05-23.