Сенка у тами

С Википедије, слободне енциклопедије
Сенка у тами
Корице првог издања
Корице првог издања
Настанак и садржај
АуторНенад Гајић
ЗемљаСрбија
ЈезикСрпски
Жанр / врста делаЕпска фантастика
Издавање
Издавање14. август 2013. (2013-08-14)
ИздавачЛагуна
Број издања10
Број страница379
Тип медијаМеки повез
Класификација
ISBN?978-86-521-1259-3
Хронологија
ПретходникСловенска митологија
НаследникДва цара
Спољашње везе
Веб-сајтnenadgajic.org/books/senka-u-tami

Сенка у тами је прва књига обимног романа Бајка над бајкама, оригинално објављеног у виду трилогије, коју је према мотивима бајки и песама уз које су одрастале генерације написао Ненад Гајић.[1] Овај писац је и аутор Словенске митологије (2011), најтиражније књиге енциклопедијског типа на српском језику која је објављена пре ове трилогије, а настала током истраживања за њу.[2][3]

Сенка у тами је најављена другог месеца по изласку Словенске митологије, под радним називом Бајка над бајкама, што тек касније постаје заједнички наслов који обухвата сва три појединачна романа серијала.[4] Дело је објављено много касније, пуне две године након те вести која га најављује.[5]

У књизи се обилно користе мотиви народне епике, о чему се писац изјашњава већ у посвети књиге: Безименим певачима и приповедачима чије речи беху моји путокази*, објашњавајући даље: * У књизи су коришћени мотиви бројних народних песама и прича. Сличност са словенском и посебно српском епиком је пишчева намера.

Књига прва трилогије, односно Сенка у тами, подељена је у три дела под сугестивно описним насловима (Део први: Чудна дружина, Део други: Задаци, Део трећи: Пријатељи и непријатељи). Испред сваког дела књиге стоји црно-бела илустрација преко целе странице, а испред сваког поглавља мања илустрација у виду скице – цртежа графитном оловком.

Књига од изласка привлачи велику пажњу, као и цео серијал: до сада има десет издања,[6] а изашла је и као део обједињеног романа Бајка над бајкама, комплетног издања трилогије са мапом у боји,[7] уз тврде корице и штампу ћирилицом (појединачне књиге штампане су латиницом и имају меке корице; постоји заштитна украсна кутија за латинични серијал која иде уз комплет од три књиге).[8] У децембру 2021. најављене су четири аудио-књиге и серијал епизода којима ће дела Ненада Гајића бити објављена и у електронском облику;[9] звучна верзија књиге Сенка у тами изашла је 4. марта 2022.[10]

За ову књигу постоји и филмска презентација (видео-трејлер – погледати овде), која је од објављивања књиге често у најгледанијих 50 видео-снимака Лагуниног Јутјуб канала.

Радња[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис књиге!

Необична дружина, окупљена низом наизглед случајних догађаја, постепено открива да није све онако као што изгледа. Слепа девојчица, мегданџија, чобанин и хроми лопов, у трци за голе животе, пробијаће се кроз живописни свет митских бића и заборављених градова, док њиховим корацима као да управљају древни словенски богови. Јесу ли јунаци тек марионете младе и заводљиве вештице, вођене сопственим скривеним мотивима, или у позадини свега заиста вребају ужасне мрачне силе из неизмерне дубине времена? Одговор ће дати већ прва књига ове епске трилогије.

Како нас обавештава издавач на полеђини књиге, у питању је велика сага у којој се преплићу загонетке, мистерије, борбе и изненађујући обрти кроз фантастичне догађаје с неизвесним исходом, у свету који настањују задивљујући и неустрашиви јунаци великог срца.

Референце[уреди | уреди извор]