Сергеј Бодров

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сергеј Бодров

редитељ
редитељ

Пуно име Сергеј Бодров (старији)
Датум рођења 28. јун 1948.
Место рођења Хабаровск (Застава Совјетског Савеза СССР)
IMDb веза

Сергеј Владимирович Бодров (рус. Серге́й Влади́мирович Бодро́в; 28. јун 1948, Хабаровск, Русија) је руски филмски редитељ, сценариста, продуцент и глумац.

Сергеј Бодров је рођен 28. јуна 1948. године у Хабаровску. Своју каријеру је започео као новинар. Године 1974. је завршио драматургију на најпознатијој руској уметничкој школи - ВГИК-у. По његовим сценаријима снимљено је више од двадесет филмова. Међу његовим делима редитељски делима, издвајау се следећи филмови - „Непрофесионалац“ (1985, Специјална награда жирија на фестивалу у Торину), „Коцкар“ (1989), „Господине“ (1989), „Желео сам да видим анђеле." Након тога, Сергеј Бодров се преселио у Сједињене Америчке Државе где је почео да ради са супругом.

Слика о рату у Чеченији „Затвореник из планина“ добио је 1999. награду „Ника“ за најбољи филм године и награду Европске филмске академије, „Феликс“ за сценарио.

Сергеј Бодров је аутор неколико збирки кратких прича и анегдоте. У Француској је објављивања његове књига „Слобода = рај." Као сценариста је укључен у стварање сценарија за филм „Исток - Запад“, франсуског редитеља Режија Варњеа.

Његов син, глумац и редитељ Сергеј Бодров (млађи) (1971—2002), несрећно је настрадао у Кармадонском ждрелу, на Кавказу, у току снимања филма „Гласник“.

Спољашње везе[уреди]