Серена Садерлин

С Википедије, слободне енциклопедије
Серена Садерлин
Лик из серије Ред и закон
Подаци о креацији
Прво прик."Kо је пустио псе?"
Последње прик."Није то љубав"
ТумачЕлизабет Ром

Срерна Садерлин је измишљени лик који је тумачила Елизабет Ром у дугогодишњој НБЦ-овој драмској серији Ред и закон. Појавила се у 85 епизода.

О лику[уреди | уреди извор]

Садерлинова је дошла у окружно тужилаштво у епизоди "Ко је пустио псе?" 2001. године као помоћница окружног тужиоца у којоој је заменила Еби Кармајкл (Енџи Хармон). Радила је под окружним тужиоцима Нором Луин (Дајен Вист) и Артуром Бренчом (Фред Далтон Томпсон) и извршним помоћником окружног тужиоца Џеком Мекојем (Сем Вотерстон). Она је други ПОТ са најдужим стажом у повестии серије, одслуживши три целе и пола четврте сезоне.

Садерлинова се често не слаже са Мекојем око њихових стратегија на суђењима у случајевима када кривично дело оптуженог види као нуспроизвод друштвених прилика попут бескућништва или родизма. Она је у посебно тешким односима са Бренчом, конзервативцем који је заменио Луинову на месту окружног тужиоца 2002. године. Међутим, има неких нијанси у њеним политичким погледима: заузима чврст став против противзаконитих сеоба, а Мирандино упозорење види као „отрцано“ и „шупљу формалност“.[1]

Значајни сукоби у серији[уреди | уреди извор]

У епизоди "ДР 1-102" 2002. године, Садерлинова је изведена пред Дисциплински одбор жалбеног суда Њујорка након што је обећала да ће обезбедити правну помоћ осумњиченом за убиство који је узео таоце како би га натерала да их ослободи. Мушкарац је држао нож једној жени под грлом и затражио заступника. Садерлинова, која се случајно нашла у том подручју, добровољно се пријавила да уђе у продавницу у којој се одвијало талачко стање како би преговарала о ослобађању талаца. Будући да је мушкарац затражио заступника, одбор је покушао да прикаже поступке Садерлинове као лажне, будући да се она наводно представила као његова заступница (што је она порицала), а у ствари је била помоћница окружног тужиоца. Мекој, који је пред одбор изведен у епизоди "Чудовиште" 1998. године, заступао ју је. Укорена је, али је задржала правну дозволу.[2]

У неколико епизода је приказано како се Садерлинова противила казни смрти што ју је често доводило у тежак етички положај током сарадње са Мекојем и Бренчом који ту казну подржавају.

Одлазак и сексуалност[уреди | уреди извор]

Ромова је напустила серију средином петнаесте сезоне, а последњи пут се појавила у епизоди "Није то љубав". Њу је заменила Александра Борџија (Ени Перис).

Њен одлазак био је вредан помена због изненађујућег разговора између Садерлинове и Бренча у последњем призору епизоде.[3] На крају епизоде Бренч даје отказ Садерлиновој јер сматра да је превише наклоњена окривљенима и да њена осећања ометају гледање на чињенице. Запањена Садерлинова је застала на тренутак, а затим питала: "Је л' то због тога што сам лезбeјка?" Затечен оптужбом, Бренч одговара: "Не. Наравно да не. Не." Њен последња реченица била је „Добро. Добро“.[4] Ово је један једини случај да је Садерлиновој хомосексуалност икада била изричито поменута,[3] иако је било суптилних наговештаја у ранијим епизодама.

У епизоди "Вероватно девојка" 2002. године, док је разговарала са педером осумњиченим убиство, примећује "Излазак мора да буде прилично тешка ствар без обзира на разумевање родитеља", али она примедбу формулише као хипотетичку изјаву и на тај начин избегава закључак да је она таква осећања доживљавала лично. У епизоди "Гувернерова љубав" 2004. године, нелагодно јој је случај у којем Мекој успешно покушава да истосполни бракови буду проглашени противзаконитим у Њујорку како би сведочење добио од супружника педера оптуженог. Садерлинова се томе успротивила и одбила да му помогне, али њена полно опредељење никада није поменуто.[5] Поменула је у једној епизоди да се забављала са једним дечком док је била у средњој школи и да је он сад сенатор Њујорка.[6]

Одлуку да се Садерлиновој хомосексуалност објави само када је лик напустио серију, су јако осудили и обожаваоци и критичари.[7][8][9][10][11][12] Дејна Стивенс из часописа Слејт назвала је реченицу „јефтином вратоломијом“,[9] као што су то учинили Роберт Бјанко из часописа САД данас[10] и бројни обожаваоци.[13][14] Директор медија Педерско-лезбијски савез против клевета (ПЛСПК) изјавио је критичарки телевизије Чикагаго Трибуне Морин Рајан, „За серију која обично користи хомосексуалце и лезбијке као сензационалне уређаје заплета, заиста је разочаравајуће да један од главних ликова пет секунди пре него што напусти серију изађе из ормара.“ Рајановој је такође навео као „типичну“ опаску обожавалаца са форума Јуниверзал телевизије који је гласио: „Никада раније у серији нису разговарали о њеној сексуалности и одједном је лезбијка у последње две реченице? Ужасна одлука сценариста.“[11] Тим Гудман из часописа Хроника Сан Франсицка придружио се онима који су тај потез назвали „јефтиним вратоломијом“, додајући „али ево зашто то није успело: ко зна било шта о хомосексуалцима зна да ниједна лезбијка не би могла икада бити толико лоше одглумљена.“[15] Дајен Халовеј из часописа Остински Амерички државник била је једна од многих критичара који су одлучили да одговоре на питање Садерлинове на екрану, док ју је цитирала као трећакињу списка "Најнеугоднији глумци на телевизији".

Отишла и готово заборављена, али предодређена да живи у бескрајним репризама на ТНТ-у . Ова 'широкоока' глумица 'са заморном монотоношћу замало је уништила једну од мојих омиљених серија, тетурајући се и углавном не делујући као помоћница окружног тужиоца Садерлин четири сезоне. Њена последња реченица након отказа била је једина која се памти у њеној каријери: 'Је л' то због тога што сам лезбијка?' Не, госпођо Ром. То је зато што немате дара.

— [16]

Критичар Кевин Томпсон из друштва Објаве са Палмине плаже слично је одговорио, "Не, то је зато што сте роботска глумица." [17]

Творац серије Дик Волф касније је на турнеји за штампу Удружења телевизијских критичара објаснио да се посаветовао са Ромовом пре него што је написао призор - једини призор чији је аутор Волф на делу - рекавши, „Да ли желите да одете уз прасак или цвиљење?“[18][19] Призор је описао као „несумњиво тренутак хладног туша.[19] А чињеница да о томе разговарамо показује да мислим да је то функционисало као тренутак хладног туша“.[20] Волф је такође приметио ефикасност уређаја извештавајући да се главна онлајн соба за ћаскање о серији срушила 15 минута по завршетку епизоде“, иако се критичар Алан Пергамент у својој рубрици нашалио да одговор није стигао зато што су га гледаоци одобрили већ „зато што су многи обожаваоци мислили да је крај епизоде злочин“.[21]

Критички пријем[уреди | уреди извор]

ТВ водич назвао је Ромаову "вероватно најнеуспешнијом глумицмом" у првих 18 година серије,[22] а Бен Катнер написао је "плешемо на улици" о њеном одласку.[23] Дасин Ролс из часописа Паџиба описао је Ромову као „ужас“ и „катастрофу“.[24] Часопис Недељна забава назвао је тумачење и лик Ромове „удрвљеним“.[25] Интернет страница AfterEllen.com је известила да је Садерлинова била „један од несклонијих ликова у серији“ због свог „хладног и роботског“ приказивања.[26]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Лоше зачеће”. Ред и закон. Сезона 14. Епизода 10. 3. децембар 2003. НБЦ. 
  2. ^ ДП 1-102”. Ред и закон. Сезона 12. Епизода 13. 30. јануар 2002. НБЦ. 
  3. ^ а б Aurthur, Kate; Van Gelder, Lawrence (15. 1. 2005). „Battling crime shows”. The New York Times. New York City. стр. 8. „У среду је из серије отишла Елизабет Ром ... као помоћница окружног тужиоца. 'Је л' то због тога што сам лезбијка?' упитала је при добијању отказа на изненађење гледалаца јер је било приказано јако мало о личном животу лика. 
  4. ^ Није то љубав”. Ред и закон. Сезона 15. Епизода 13. 12. јануар 2005. НБЦ. 
  5. ^ Гувернерова љубав”. Ред и закон. Сезона 15. Епизода 7. 10. новембар 2004. НБЦ. 
  6. ^ Шангри-Ла”. Ред и закон. Сезона 13. Епизода 2. 9. октобар 2002. НБЦ. 
  7. ^ Rohan, Virginia (17. 1. 2005). „'Law & Order' 'outs' its token lesbian”. The Record. Hackensack, New Jersey: Gannett Company. стр. F02. 
  8. ^ Saunders, Dusty (17. 1. 2005). „'L&O' ending jolts even star”. Rocky Mountain News. Denver, Colorado: E. W. Scripps Company. стр. 2D. 
  9. ^ а б Stevens, Dana (17. 1. 2005). „Prelude to a kiss”. Slate. San Francisco, California: The Slate Group. 
  10. ^ а б Bianco, Robert (19. 1. 2005). „Critic's corner”. USA Today. Mclean, Virginia: Gannett Company. стр. 8D. 
  11. ^ а б Ryan, Maureen; Conklin, Mike (21. 1. 2005). „Reporting live from the land of hats; the case of the outed 'L&O' DA”. Chicago Tribune. Chicago, Illinois: Tronc. стр. 1. 
  12. '^ Zurawik, David (24. 1. 2005). „'Law and Order' outing, axing character throws fans a curve”. The Baltimore Sun. Baltimore, Maryland: Tronc. стр. B3. „A lot of people were really surprised, and a lot of lesbian women were shocked; the comment about being gay seemed to come out of nowhere,' said Sarah Warn, founder and editor of AfterEllen.com, a Web site that reviews media depictions of lesbian and bisexual women. AfterEllen has been running a poll since Thursday asking viewers if they were surprised to learn that 'Southerlyn is gay. 
  13. '^ Zurawik, David (24. 1. 2005). „Revolving door continues on 'Law & Order'. The Baltimore Sun. Baltimore, Maryland: Tronc. Архивирано из оригинала 16. 08. 2018. г. Приступљено 15. 8. 2018. „I think many people in the poll felt like it was a last-minute, cheap stunt that the writers thought up the night before — not something that they have been building up to for four years with the character,' [Sarah] Warn said 
  14. ^ Triplett, Ward (21. 1. 2005). „Stargazing”. The Kansas City Star. Kansas City, Missouri: McClatchy Company. стр. E2. „Fans of Law & Order are calling it a "cheap stunt" that the character Elisabeth Rohm played wasn't revealed to be a lesbian until she was fired 
  15. ^ Goodman, Tim (26. 1. 2005). „Powell's leaving FCC won't ease our crankiness”. San Francisco Chronicle. San Francisco, California: Hearst Corporation. стр. E1. 
  16. ^ Holloway, Diane (15. 2. 2005). „The two most annoying actors on prime time – Shows' popularity doesn't make Caruso or D'Onofrio any less irritating”. Austin American-Statesman. Austin, Texas: GateHouse Media. 
  17. ^ Thompson, Kevin D. (25. 12. 2005). „The best new series! - The stupidest reality shows! The most outrageous scene stealers!”. The Palm Beach Post. Palm Beach, Florida: GateHouse Media. стр. 1J. 
  18. ^ Sepinwall, Alan; Zoller, Matt (24. 1. 2005). „Presidential timber – all TV”. The Star-Ledger. Newark, New Jersey: Advance Publications. стр. 35. 
  19. ^ а б Kushman, Rick (26. 1. 2005). „'West Wing' on welcome upswing”. The Sacramento Bee. Sacramento, California: McClatchy Company. стр. E1. 
  20. ^ Levin, Gary; Bianco, Robert (24. 1. 2005). „ABC's 'Housewives' promo remains a hot topic”. USA Today. Mclean, Virginia: Gannett Company. стр. 4D. 
  21. ^ Pergament, Alan (28. 1. 2005). „Memorable one-liners from the press tour”. The Buffalo News. Buffalo, New York: Berkshire Hathaway. стр. C5. 
  22. ^ Roush, Matt (3. 4. 2008). „A Dramatic Exit for Jesse L. Martin”. TV Guide. Portland, Oregon: NTVB Media. Архивирано из оригинала 4. 2. 2013. г. Приступљено 20. 8. 2013. 
  23. ^ Katner, Ben (25. 6. 2004). „New L&O ADA: Who'd Be A-OK?”. TV Guide. Portland, Oregon: NTVB Media. Приступљено 15. 8. 2018. 
  24. ^ Rowles, Dustin (25. 5. 2010). „The 20 Best Law & Order Cast Members Ranked By Awesomeness”. www.pajiba.com. Приступљено 15. 8. 2018. 
  25. ^ Flynn, Gillian (14. 10. 2004). „Law & Order”. Entertainment Weekly. New York City: Meredith Corporation. Архивирано из оригинала 02. 07. 2014. г. Приступљено 15. 8. 2018. 
  26. ^ „Law and Order's Serena Southerlyn Comes Out on Her Way Out”. AfterEllen. 13. 1. 2005. Приступљено 15. 8. 2018.