Сибола у пламену

Сибола у пламену
Сибола у пламену.jpg
Настанак и садржај
Ориг. насловCibola Burn
АуторЏејмс С.А. Кори
ЗемљаСједињене Америчке Државе
Језиксрпски
Жанр / врста деланаучна фантастика
Издавање
ИздавачЛагуна
Датум10. jun 2016. за Српско тржиште
Број страница544
Тип медијамек повез
Класификација
ISBN?978-86-521-2207-3
Хронологија
ПретходникАбадонова капија
НаследникНемезине игре

Сибола у пламену (енгл. Cibola Burn) је научно фантастични роман аутора Џејмса С.А. Корија. У питању је четврта књига у серијалу Пространство. Књига прати посаду Росинантеа на мисији под pokroviteqstvom УН на планети Сибола.

Заплет[уреди | уреди извор]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Након догађаја који су предходили у књизи Абадонова капија чивечанство је добило проступ на 1300 сунчевих система са насељивим планетама. На почетку књиге Уједињене нације, Марс и Алијанса спољњих планета (АСП), дају јединствено право истраживања планете Сибола приватној компанији која се бави научно исраживачким радом. И блокирају пролаз кроз капије, спречавајући не планирану колонизацију нових светова.

Међутим проблем је што су неке планете већ колонизоване од стране избеглица из предходних ратова, Сибола такође поседује колонију Белтера избеглих са Ганимеда. Холден и посада Росинантеа стиже на Сиболу која је на ивици ратног сугоба између колониста и Корпорацијског људства који су дошли на планету. Ипак највећа опасност по Колонисте, научнике и Холдена нису међуљудски сукоби већ сама планета. Као и код насељавања америчког запада и многих других колонијаних пројеката на Земљи у прошлости, опасност долази од саме планете. Када тајанствена болест и ужасна катастрофа погоди и колонисте, научнике као и оне смештене у орбити планете, Холден мора да крене у истрагу древних ванземаљских цивилизација, како би пронашао начин да спаси све.

Адаптација[уреди | уреди извор]

Сибола у пламену, је адаптирана у телевизијској серији Пространство, кроз четврту сезону серије.[1]

Референце[уреди | уреди извор]