Симеон Јуродиви

С Википедије, слободне енциклопедије
Симеон Јуродиви
Лични подаци
Датум рођења522.
Место рођењаЕдеса,
Датум смрти570.
Место смртиЕмеса,
РелигијаПравославље
Световни подаци
Празник3. август

Свети Симеон Јуродиви (Симеон Емески, Симеон Палестински, Симеон јуродиви Христа ради)[1] - хришћански монах, пустињак, јуродиви и светитељ 6. века.

Свети Симеон се родио око 522. године, у време цара Јустинијана. Рођен је у имућној породици и живео је у граду Едеси до своје 30. године.[2]

Замонашио се у манастиру аве Герасима. Симеон је заједно са својим пријатељем Јованом провео око 29 година у пустињи близу Мртвог мора. Након тога је дошао у град Емесу, где је својим чудним понашањем и имитацијом лудила покушао да привуче пажњу становништва, разоткрије грешнике и преобрати их од греха.

Ходао је као хром, трчао скачући, пузао, саплитао, падао... На сличан начин је често разобличавао грехе и одвраћао људе од њих, а ради опомене неког човека, викао би, и давао предвиђања, мењајући свој глас и изглед.

Симеонов циљ је, према изворима, био да спасе људске душе сталним исмевањем, чудима која се чине на кловновски начин и давањем савета. Осим тога, хтео је да сакрије своју врлину да не би имао ни похвале ни почасти од људи.

Симеон је умро око 570. године и сахранила га је сиротиња града на гробљу за бескућнике и странце. Према речима неких очевидаца, када је светитељево тело однето у гроб, зачуло се црквено певање непознатог порекла. Тек после смрти Светог Симеона, постала је позната тајна његовог подражавања безумља, што је шокирало и довело до каснијег покајања многих становника града Емесе.

По сведочењу Леонтија из Напуља са Крита, многи становници града су се обратили вери у Христа и покајали се под утицајем светитеља. Такође је заслужан за чудесна исцељења болесника, проповедање и храњење гладних. Живот Симеона је, према теологу Калисту Вареу, епископу диоклијском, обухватио „најкарактеристичније идеје за православно предање о светом јуродиву Христа ради“.[3]

Православна црква прославља Симеона Јуривог 3. августа (21. јула по јулијанском календару).[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Pravoslavnaja enciklopedija. T. 19: Efesjanam poslanie - Zverev. Moskva: Pravoslavnaja Ėnciklopedija. 2008. ISBN 978-5-89572-034-9. 
  2. ^ „Преподобные Симеон, Христа ради юродивый, и спостник его Иоанн + Православный Церковный календарь”. days.pravoslavie.ru. Приступљено 2023-09-21. 
  3. ^ „Внутреннее Царство - митрополит Каллист (Уэр) - читать, скачать”. azbyka.ru (на језику: руски). Приступљено 2023-09-21. 
  4. ^ „Свети преподобни Симеон и Јован”. Вечити православни календар (на језику: српски). Приступљено 2024-01-24.