Систем за повраћај кинетичке енергије

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
КЕРС систем

Систем за повраћај кинетичке енергије (енгл. Kinetic Energy Recovery System или скраћено КЕРС је систем батерија за прикупљање кинетичке енергије добивене кочењем. Систем је још у развоју, а користи се на болидима Формуле 1. ФИА је у сезони 2009. допустила коришћење КЕРС-а од 60 KW.

Систем рада[уреди | уреди извор]

Приликом кочења кинетичка енергија се (маса и брзина возила...) при трењу дискова претвара у топлотну енергију, а енергија постепено губи. КЕРС служи управо томе да се један део топлотне енергије при трењу дискова, преусмери у систем који ће на неки начин прикупити. Енергија се сакупља у кондензатору који се на правцу празни те побољшава перформансе мотора.

Несреће[уреди | уреди извор]

На тестирањима у Јерезу 2008. догодила се необична несрећа. Наиме у модификованом болиду БМW Саубера којег је возио Кристијан Клајн, БМW-овог механичара ударио је електрични удар. Због тога је он завршио у болници, а КЕРС се показо као недовољно развијена компонента. Због тога су се многе екипе у Формули 1 бојале употребити КЕРС а од тада се приликом додира болида с КЕРС-ом обавезно носе заштитне рукавице.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ KERS failure caused Red Bull fire scare, Приступљено 25. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]