Слагалица страве 10

С Википедије, слободне енциклопедије
Слагалица страве 10
Филмски постер на српском језику
Сведочите повратку Џигсоа
Изворни насловSaw X
Жанрхорор
РежијаКевин Гретерт
СценариоЏош Столберг
Питер Голдфингер
ПродуцентМарк Берг
Орен Коулз
Главне улогеТобин Бел
Шони Смит
Синеве Макоди Лунд
Стивен Бранд
Мајкл Бич
МузикаЧарли Клаузер
Директор
фотографије
Ник Метјуз
МонтажаКевин Гретерт
Продуцентска
кућа
Twisted Pictures
ДистрибутерLionsgate Films
Година2023.
Трајање118 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
шпански
Буџет13 милиона долара
Зарада111 милиона долара
Претходни
Следећи
Веб-сајтwww.saw.movie,%20www.saw.movie/
IMDb веза

Слагалица страве 10 (енгл. Saw X; издат у биоскопима под називом Слагалица страве X) амерички је хорор филм из 2023. који је режирао Кевин Гретерт. Сценарио су заједно написали Џош Столберг и Питер Голдфингер. Укупно је десети наслов у филмском серијалу Слагалица страве и представља директни наставак филма Слагалица страве и преднаставак филма Слагалица страве 2. Главне улоге тумаче Тобин Бел и Шони Смит, који понављају своје улоге из претходних делова, као и Синеве Макоди Лунд, Стивен Бранд и Мајкл Бич.

У априлу 2021. најављено је да је десети наставак у серијалу у изради. Столберг и Голдфингер, који су били сценаристи и за претходна два филма у серијалу, завршили су сценарио у децембру исте године. Снимање је трајало од октобра 2022. до фебруара 2023. у Мексику. Филм је издао студио Lionsgate Films а премијера у САД била је 29. септембра 2023.[1] Филм је у Србији премијерно приказан 28. септембра 2023. у дистрибуцији студија Blitz Film. Филм је наишао на углавном позитивне оцене од критичара као и од публике. Већина критичара је сагласно да је Слагалица страве 10 најбољи наставак у читавом серијалу. Такође је похваљена Белова изведба.[2]

У децембру 2023. најављен је директан наставак филма, који ће изаћи 27. септембра 2024.[3]

Радња[уреди | уреди извор]

Прича је смештена између Слагалице страве и Слагалице страве 2. Болестан и очајан Џон Крејмер путује за Мексико како би се подвргнуо ризичној операцији у нади да ће се излечити од рака. Међутим, Крејмер убрзо сазнаје да је преварен и да је целокупна прича иза чудотворних операција превара за оне најугроженије. Злогласни и луди масовни убица решен је да преузме правду у своје руке и да уједно настави свој рад тако што ће операцијске столове и лекарску опрему претворити у своје препознатљиве поремећене замке.[4]

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Тобин Бел Џон Крејмер — Џигсо
Шони Смит Аманда Јанг
Синеве Макоди Лунд др Сесилија Педерсон
Стивен Бранд Паркер Сирс
Рената Вака Габријела
Џошуа Окамото Дијего / др Кортез
Октавио Инохоса Матео
Полет Ернандез Валентина
Хорхе Брисењо Карлос
Костас Мендилор детектив Марк Хофман
Мајкл Бич Хенри Кеслер
Исан Беомхјун Ли домар
Давид Алфано доктор
Кати Барбери предводница групе за борбу против рака
Дона Гордон др Фин Педерсон

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Squires, John (15. 8. 2022). „Next 'Saw' Movie Set for Halloween 2023 Release With Kevin Greutert Directing! [Exclusive]”. Bloody Disgusting. Архивирано из оригинала 12. 12. 2022. г. 
  2. ^ Hibberd, James (28. 9. 2023). Saw X Gets Franchise's Best Reviews, First "Fresh" Rotten Tomatoes Score”. The Hollywood Reporter. Архивирано из оригинала 2. 10. 2023. г. Приступљено 28. 9. 2023. 
  3. ^ „‘Saw XI’ Announced for September 2024 Release Date”. Variety. Приступљено 3. 1. 2024. 
  4. ^ Vlessing, Etan (20. 7. 2023). „Tobin Bell Becomes Desperate Jigsaw Killer in 'Saw X' First-Look Image”. The Hollywood Reporter. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]