Слуга (филм из 2019)

С Википедије, слободне енциклопедије

Слуга
Филмски постер на српском језику
Изворни насловХолоп
Жанркомедија
РежијаКлим Шипенко
ПродуцентиЕдуард Илојан
Тајмураз Баџијев
Вјачеслав Дусмухаметов
Виталиј Шљапо
Денис Жалински
Алексеј Троцјук
Александар Кушајев
Главне улогеМилош Биковић
Александра Бортич
МузикаИван Бурљајев
Дмитриј Носков
Продуцентска
кућа
Yellow, Black and White
Година2019.
Трајање109 минута[1]
Земља Русија
Језикруски
Буџет160.000.000 рубаља
Зарада3.044.000.000 рубаља[2]
Следећи
IMDb веза

Слуга (рус. Холоп) руски је хумористички филм из 2019. године. Филм је режирао Клим Шипенко.[3][4] Главне улоге: Милош Биковић и Александра Бортич.[5][6] Премијерно приказан у Русији 26. децембра 2019. године. Најгледанији је филм свих времена у Русији, за само једну ноћ погледало га је више од 750.000 људи, а на благајнама је само за ту ноћ зарадио око три милиона евра.[7][8][9]

Дана 3. фебруара 2020. године, филм Слуга је премашио 3,44 милијарде рубаља на благајнама биоскопа и тако постао најгледанији филм у целој историји руске кинематографије.[10] Наставак, Слуга 2, премијерно је приказан 2023. године.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Млади Григориј, Гриша (тумачи га Милош Биковић) рођен је у богаташкој породици. Толико је ушушкан у свом лагодном животу да мисли како је „изнад закона“. Када оде предалеко у својим испадима и бива суочен са затворским казном, његов отац предузима радикалне мере. Како од размаженог богаташа направити човека? Због свих испада и проблема које ствара својим бахатим понашањем, Гришин отац унајмљује глумце и сина враћа у прошлост. Уз помоћ старог пријатеља, психолога, отац смишља план да рехабилитује свог непослушног сина.

Гриша упада у изрежирану саобраћајну незгоду, када дође себи, биће 1860. година, а он ће се наћи на великом сеоском имању, као обични слуга без веза и без примеса живота какав је тада живео. Окружен је сељацима, мушкарцима и женама који не знају за његове „магичне скаламерије” и који га не штеде. Заправо, изграђено је цело село са камерама на сваком ћошку, које прате наше јунаке.

Људи који га окружују на имању су такође слуге и никада нису чули за рецимо — мобилне телефоне. Кроз серију урнебесних сцена видимо како се Гриша сналази као слуга, али и шта се дешава када на једној лепој девојци види „модерни доњи веш“. Гриша пролази тежак пут од размаженог богаташа до човека који цени мала животна задовољства и вредан рад. На крају упознаје добре стране правог пријатељства и наравно, љубави.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Милош Биковић Гриша
Александра Бортич Лиза
Иван Охлобистин психолог
Александар Самојленко Гришин отац
Марија Миронова Анастасија
Александар Обласов Семењов
Олга Дибцева Аглаја
Артур Ваха генерал-мајор
Вилен Бабичев
Кирил Нагијев

Реч глумаца[уреди | уреди извор]

То је критика друштва и то је један обрачун са начином размишљања и са појавом у друштву тога што би Руси назвали мажори. То су млади арогантни људи који не умеју да цене ни ствари око себе, а не умеју да цене ни људе око себе, што је можда још важније. Јесте, овај филм има троструки значај. Милош Биковић о филму.[11]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]