Смрт Мајкла Џексона

С Википедије, слободне енциклопедије
Звезда Мајкла Џексона на холивудском Шеталишту славних окружена оградом и цвећем. Ово је један од начина којим су му његови обожаваоци одали почаст.

Јуна 25. 2009, амерички певач Мајкл Џексон је преминуо након што је доживео срчани застој у својој кући, у Холмби Хилсу, Лос Анђелес, Калифорнија. Његов лични лекар, Конрад Мареј, изјавио је да га је нашао како не дише и слабог пулса у својој соби. Према речима Мареја, одмах је прионуо на кардиопулмоналну реанимацију. Иако је хитна помоћ убрзо стигла, Џексон је преминуо на „Роналд Реган Ју-Си-Ел-Еј“ клиници. Док су првобитни извештаји говорили о улози седатива за ублажавања болова у певачевој смрти, пажња се касније усмерила на лекове које је наводно користио против инсомније (пропофол или диприван).

Августа 28. 2009, истражни судија у Лос Анђелесу је изјавио да се Џексонова смрт сматра као убиство услед комбинације лекова у његовом телу. Пре смрти, Џексон је наводно користио пропофол као и два бензодиазепина: лоразепам и мидазолам. Службеници за спровођење закона су испитали Мареја који је им је рекао да је покушавао да одвуче певача од пропофола. Фебруара 8. 2010, званично је подигнута оптужница против лекара у Лос Анђелесу. Конрад Мареј је изјавио да није крив.

Резултат Џексонове смрти биле су многобројне поруке саосећања његових фанова из целог света, колапс интернета и нагли пораст продаје његове музике. Џексон је планирао повратничку серију концерата која би се одржала од 13. јула 2009. до 6. марта 2010. године у Лондону. Његова јавна меморијална комеморација је одржана 7. јула 2009, у Стејпл центру, Лос Анђелес где је имао пробе за лондонске наступе дан пре своје смрти. Комеморација је приказивана уживо широм света и посматрало ју је око милијарду људи.

За даље читање и спољашње везе[уреди | уреди извор]