Соколови слободе Курдистана

С Википедије, слободне енциклопедије

Соколови слободе Курдистана (курд. Teyrêbazên Azadiya Kurdistan; тур. Kürdistan Özgürlük Şahinleri), познати још и као Јастребови слободе Курдистана, милитантна су курдска националистичка група из Турске која за циљ има независну курдска државу на простору источне и југоисточне Турске. Група себе представља као отцјепљени дио Радничке партије Курдистана због отвореног неслагања са спремношћу РПК на компромис са Турском.

Група се први пут појавила 2004. године, само неколико недеља након што је РПК откалаза примирје из 1999. године, преузимајући одговорност за два бомбашка напада на хотеле у Истанбулу који су за посљедицу имали двије жртве.[1] Од тада, група је пратила стратегију ескалације, починила бројне бомбашке нападе широм Турске, са фокусом на западну и средњу Турску, укључујућу и туристичка подручја у Истанбулу, Анкари и јужним средоземним одмаралишта. ССК је такође одговоран за бомбашки напад у Анкари у фебруару 2016. године у коме је страдало 37 особа.[2][3][4]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Bomb in waist pack triggered Turkey blast”. AFP. 17. 7. 2005. 
  2. ^ Dolan, David (19. 2. 2016). „Kurdish militant group TAK claims responsibility for Ankara bombing”. Reuters. 
  3. ^ KAPLAN, MICHAEL (19. 2. 2016). „Ankara Bombing Update: Kurdish Militant Group TAK Claims Responsibility For Attack”. International Business Times. 
  4. ^ Letsch, Constanze (19. 2. 2016). „Kurdish militant group Tak claims responsibility for Ankara car bomb”. The Guardian. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]