Сомалијски пирати

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Слике разних сомалиских пирата
Домет сомалијских пирата до 2010. године

Пиратство на обали Сомалије је опасност за међународни транспорт робе још од сомалијског грађанског рата, а јако се шири од почетка 21. века. Пиратство омета испоруку пошиљки и повећава трошкове испоруке, кошта око 6,9 милијарди америчких долара годишње у глобалној трговини.[1] Осигуравајућа друштва, су профитирале од пиратских напада, пошто су премије осигурања значајно повећане за бродове који плове Индијским океаном.

Историја[уреди]

У раним 1980-им, пре избијања грађанског рата у Сомалији, сомалијско министарство за рибарство и агенција за развој поморства покренуле су програм развоја фокусиран на успостављању пољопривредних и рибарских задруга за рибаре. Сматрало се да Сомалијско рибарство има доста неискоришћених морских потенцијала. Сомалијска морнарица штитила је обале Сомалије од страних рибара.

Након колапса централне власти у грађанском рату, Сомалијска морнарица је распуштена. Сомалијске територијалне воде остале су без икакве одбране, инострани рибарски бродови почели су илегалан риболов на сомалијским обалама и бродови из великих компанија су почели одлагање отпада на обали Сомалије. То је довело до ерозије рибљег фонда. Локални рибари потом почели заједно да бране своје ресурсе, често у ватреним обрачунима. Када су увидели профитабилност плаћања откупа за заробљене бродове, паравојни команданти почели су да финансирају пиратске активности, делећи профит са пиратима.

Извори[уреди]

  1. ^ „The Advantage of Piracy”. German-foreign-policy.com. Приступљено 17. 12. 2011.