Споменик природе Два стабла хималајског боровца

С Википедије, слободне енциклопедије
Споменик природе „Два стабла хималајског боровца“
IUCN категорија III (споменик природе)
Мјесто Србија
Најближи градБеоград
Површина0,82 a
Основано1912 год.
Управљачко тијелоЈ. К. П. „Зеленило-Београд“

Споменик природе Стабло хималајског боровца (Pinus wallichiana A.B. Jacks.) налази се у Београду, на Савском Венцу, у Темишварској улици број 23. Четири стабла су засађена 1912. године на приватном имању и по својим особинама и историји само једно од њих испуњава услове за заштиту као Значајно природно добро.

Опште карактеристике[уреди | уреди извор]

Заштићено стабло поседује следеће дендрометријске карактеристике:

Висина стабла 20,5 m
Обим дебла 1,58 m
Пречник крошње 10,2 m
Висина дебла до прве гране 4,0 m
Старост стабла преко 100 година

Стабло хималајског боровца има делимично редуковану крошњу на страни на којој се налази суседно стабло.

Стабло плодоноси редовно, витално је и поседује мањи број сувих доњих грана. Према казивању власника, 1912. године је сазидана кућа на претходном виноградском имању. Претпоставља се да је исте године засађено и стабло хималајског боровца.

На споменику природе се не примећују никаква оштећења, осим редуковане крошње. Стабло је пејзажно и визуелно угрожено од стране другог стабла хималајског боровца.

Историјат[уреди | уреди извор]

Решењем бр. 1/49 од 28.07.1949. године, које је донео Завод за заштиту и научно проучавање природних реткости НР Србије, у улици Сање Живановић број 4 заштићено је 4 хималајска бора, једна оморика и једна криптометрија.

Године 1950. су четири стабла хималајског боровца имала висину 10 m и распоне грана од 3 m.[1]

Ревизијом која је обављена током 1996. и 1997. године, предложено је формално скидање заштите за сва стабла, осим за два стабла хималајског боровца. Након ревизије је урађено скидање заштите са једног од њих, а преостало стабло које испуњава услове се проглашава спомеником природе - ботаничког карактера.[2]

Заштита[уреди | уреди извор]

Циљ заштите је очување стабла хималајског боровца као природне реткости. Као такво, ово стабло има велику научну вредност, јер може да послужи за разна посматрања и праћења еколошких и климатских фактора који су специфични за територију на којој расте.

Уважавајући природне вредности овог добра и циљеве заштите стабла, одређен је III степен заштите који подразумева „селективно и ограничено коришћење природних богатстава и контролисане интервенције и активности у простору уколико су усклађене са функцијама заштићеног природног добра, или су везане за наслеђене традиционалне облике обављања привредних делатности и становања, укључујући и туристичку изградњу“.[3]

Заштита им је укинута 2023. године.[4]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Броз, В.; Новаковић, Б. „Заштита егзотичних биљака - сепаратни списак”. Заштита природе (1). 
  2. ^ Предлог за заштиту природног добра „Стабло хималајског боровца” као споменика природе. 
  3. ^ Службени гласник Републике Србије, бр. 66/91, 83/92, члан 49.
  4. ^ К., А. З. (27. 2. 2023). „ИЗГУБИЛИ СУ ВРЕДНОСТ: Два дрвета хималајског боровца скинута са листе заштићених престоничких природних добара”. Вечерње новости. Приступљено 28. 2. 2023.