Српска асоцијација америчког фудбала

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска асоцијација америчког фудбала
СкраћеницаСААФ
Датум оснивања2003.
СедиштеБеоград,  Србија
ПредседникНикола Давидовић
Генерални секретарБосиљка Јовановић
Међународно чланствоИФАФ
Веб-сајтСајт савеза

Српска асоцијација америчког фудбала (СААФ) је организација која управља америчким фудбалом у Србији. Седиште асоцијације је у Београду, а основана је 2003. године. Тренутни председник је Никола Давидовић .

Историјат[уреди | уреди извор]

Српска асоцијација америчког фудбала основана је 2003. године. Први клуб основан је годину дана раније, у Сремској Митровици када су основани Сирмијум лиџонарси. Убрзо су основане и екипе: Вајлд борси Крагујевац, Вукови Београд, Пантерси Панчево и Стидси Ниш чиме је створена могућност да се одигра прва сезона под организацијом савеза. Због мањка финансијских средстава, што ће се у будућности показати као хронични недостатак, та прва лига је одиграна без опреме.

Четири тима из Србије који су набавили опрему за амерички фудбал укључују се 2006. године у СЕЛАФ лигу, регионалну лигу која обухвата југоисточну Европу. Ти клубови су Дјукси Нови Сад, Вајлд борси Крагујевац, Вукови Београд и Сирмијум лиџонарси. Осталих 11 тимова који нису имали опрему одиграли су лигу без опреме тако што су тимови подељени у две групе, север и југ, према географском положају. Следеће године - 2007. одиграна је прва лига са опремом, док је напоредо са њима 7 тимова без опреме одиграло последњу лигу без опреме у Србији. Од 2008. сви тимови који се такмиче у Србији поседују потребну опрему. Правила по којима се игра амерички фудбал у националном првенству нису по НФЛ правилима, већ по НЦАА правилима, тј. правилима која важе за америчку колеџ лигу која се разликује у појединостима од професионалне америчке лиге.

Године 2008. долази до раскола унутар САФС-а и самим тим формирају се два паралелна савеза, САФС који су мање-више предводили Крагујевац вајлд борси и Београд блу драгонси и СААФ који су формирали Вукови Београд и Нови Сад дјукси заједно са још неколико клубова. Срећом, тај период је кратко трајао, тако да се од сезоне 2011. клубови поново уједињују у оквиру једног савеза, као што је и природно да буде. У овој сезони учешће у такмичењу је узело 20 клубова, подељених у 3 дивизије - Центар, Север и Југ. Шампион Србије постала је екипа Београд вукова. Они су у финалу савладали у Крагујевцу домаћу екипу Вајлд Борс у узбудљивој утакмици, пуној преокрета и пред више од 1000 гледалаца.

И наредних три година настављена је доминација Вукова који су освојили првенство 2012, 2013. и 2014. године.

Наредне године, екипа Дјукси Нови Сад осваја прву титулу у историји клуба. Новосађани су одиграли савршену сезону и без пораза освојили титулу у финалу против Вукови Београд победом 25:23. Овом победом Војводе су освојиле и ЦЕФЛ лигу у којој су осим финалиста учествовали Силверхокси Љубљана и Блу девилси Синеплекс.

Од 2016. године примат преузмају Вајлд борси Крагујевац који освајају четири узастопне титуле. Три пута (2016, 2018. и 2019. године) савладали су Вукови Београд, а 2017. године били су бољи од Дјукси Нови Сад.

Почетак сезоне 2020. године био је планиран за 21. март, али су тренутно суспендована сва такмичења у организацији СААФ због епидемије корона вируса.

Такмичења[уреди | уреди извор]

Под покровитељством СААФ-а функционише неколико такмичења у америчком фудбалу.

Такмичења

Спорт Клуб Прва лига Србије у америчком фудбалу
Друга лига Србије у америчком фудбалу
Трећа лига Србије у америчком фудбалу
Сениорска флег лига Србије
Женска флег лига Србије
Јуниорска лига Србије у америчком фудбалу
Кадетска лига Србије у америчком фудбалу
Пионирска лига Србије у америчком фудбалу
Пионирска флег лига Србије у америчком фудбалу
Флег лига петлића Србије у америчком фудбалу

Председници[уреди | уреди извор]

  • Никола Давидовић (2021 - )[1]
  • Бранко Вучинић (2017 - 2021)
  • Раде Ракочевић (2013 - 2017)
  • Вук Динчић (2010 - 2013)

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ SAAF (2021-12-03). „Nikola Davidović novi predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala!”. SAAF.rs (на језику: енглески). Приступљено 2022-06-16.