Суботички трамвај

Са Википедије, слободне енциклопедије
Суботички трамвај
Суботички трамвај
Опште информације
 Држава Аустроугарска
 Краљевина Србија
 Краљевина Југославија
Социјалистичка Федеративна Република Југославија ФНРЈ—СФРЈ
 ГрадСуботица
 Отварање7. септембар 1897.
 Укидање2. април 1974.
Инфраструктура
 Дужина трасе10 km
Операција
 Линије3
Портал 20px Трамвајски саобраћај

Суботички трамвај је био систем трамвајског превоза у Суботици, Србија. Био је у функцији од 7. септембра 1897. до 2. априла 1974. године у данашњој Републици Србији.

Историја[уреди | уреди извор]

Први суботички електрични трамвај (Суботица је један од ретких градова који није имао фазу трамваја са коњском вучом) пуштен је у саобраћај дана 7. септембра 1897. године, и старији је од београдског, новосадског и нишког трамваја.[1][2] Саобраћао је на линији од Сомборске капије, преко Рудић улице, затим Корзом до пруге на Палићу. Станица се налазила у Малом Бајмоку. Дужина ове трамвајске линије била је око десет километара. [3]

Гашење трамвајске мреже[уреди | уреди извор]

У поподневним часовима 2. априла 1974. године је утихнуло звоно трамваја. Градски челници су укидање трамвајског саобраћаја у Суботици објаснили његовом неисплативошћу, услед појефтињења аутобуског саобраћаја.

Иницијативе за враћање[уреди | уреди извор]

Бројни становници града су од укидања, прижељкивали његово поновно успостављање. Студија саобраћаја о јавном превозу сачињена о овом предмету је указала да би поновно увођење трамвајског саобраћаја у граду била изузетно скупа инвестиција (цифра од неколико десетина милиона евра), док би питање исплативости било потпуно отворено, што је и главни аргумент струке против новог суботичког трамваја.[3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Tramvaj vozio do Palića”. blic.rs. Приступљено 13. 01. 2015. 
  2. ^ „Ненад Говедаревић: Трамваји у Србији 1892-2008” (PDF). Машински факултет УНИ. Архивирано из оригинала (PDF) 05. 03. 2016. г. Приступљено 16. 1. 2020. 
  3. ^ а б „Želja zvana tramvaj”. subotica.com. Приступљено 13. 01. 2015.