Пређи на садржај

Сумрак сага: Праскозорје — 2. део

С Википедије, слободне енциклопедије

Сумрак сага:
Праскозорје — 2. део
Филмски постер на српском језику
Изворни насловThe Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2
РежијаБил Кондон
СценариоМелиса Розенберг
Продуцент
  • Вик Годфри
  • Стефени Мајер
  • Карен Розенфелт
Темељи се нароману Праскозорје
Стефени Мајер
Главне улоге
МузикаКартер Бервел
Директор
фотографије
Гиљермо Наваро
МонтажаВирџинија Кац
Продуцентска
кућа
Дистрибутер
Година2012.
Трајање115 минута[1]
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет136,2 милиона долара[2]
Зарада829,7 милиона долара[3][4]
Претходни
IMDb веза

Сумрак сага: Праскозорје — 2. део (енгл. The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2), скраћено Праскозорје: 2. део, амерички је љубавни и фантастични филм из 2012. године у режији Била Кондона. Темељи се на истоименом роману Стефени Мајер. Пети је и последњи део филмског серијала Сумрак сага, као и други у дводелној екранизацији романа, након филма Праскозорје из 2011. године. Главне улоге глуме Кристен Стјуарт, Роберт Патинсон и Тејлор Лаутнер.

Премијерно је приказан 16. новембра 2012. године у САД.[5] Филм је, упркос помешаним критикама, постигао успех на биоскопским благајнама, зарадивши скоро 830 милиона долара широм света, наспрам буџета за продукцију који је износио 136 милиона долара, поставши шести филм са највећом зарадом у 2012. години и филм са највећом зарадом у серији Сумрак сага.

Радња[уреди | уреди извор]

Бела, која се управо породила, буди се из трансформације човека у вампира и упознаје се са својом ћерком, Ренесме. Остатак Каленових и Џејкоб остају у близини, а када се Џејкоб посесивно понаша према Ренесме, Бела сазнаје да се он на њу утиснуо, па је бесна све док Џејкоб не објасни да нема лоше намере. У међувремену, Белин отац, Чарли, покушавао је контактирати Каленове због Белиног здравља. Карлајл најављује да морају напустити Форкс, како би заштитили свој идентитет—посебно због Чарлија. Џејкоб, очајан да не изгуби Ренесме, посећује Чарлија и каже му да је Бела жива и здрава, али да се мора променити да би оздравила. Џејкоб такође каже Чарлију да не живи у свету за који мисли да живи, а затим му открива свој облик вука. Чарли одлази у кућу Каленових да види Белу и упозна Ренесме. Прихвата да се Бела променила и да је срећна, али не зна шта ју је променило ни одакле је Ренесме дошла.

Пролази неколико месеци док је Карлајл пратио брзи раст Ренесме. На излету у шуми, огорчена Ирина угледа Ренесме из даљине и претпостави да је бесмртно дете не постављајући питања. Бесмртна деца су били вампири који су се променили у детињству, а пошто се нису могли обучити нити обуздати, поклали су читава села. Стварање такве деце, Волтуријеви су забранили и свако ко је ухваћен са њим мора бити погубљен. Ирина одлази код Волтуријевих да пријави шта је видела. Алис добија визију да Волтуријеви и Ирина долазе да убију Каленове и упућује остале да прикупе што је могуће више сведока да сведоче да Ренесме није бесмртно дете. Алис и Џаспер затим одлазе да покушају прикупити доказе о томе. Каленови почињу да позивају сведоке, попут породице Денали. Један од Деналјевих, Елеазар, касније открива да Бела има посебну способност: снажан ментални штит који ју је штитио од Едвардовог читања мисли чак и док је била човек, шта она учи како би га проширила да заштити друге од моћи вампира.

Волтури, предвођени Аром, стижу у Форкс припремљени за битку. Виде велику групу од 27 вампира (Каленови и њихови сведоци) и вукова и заустављају њихову поворку. Они успевају докажу Ару да Ренесме није бесмртно дете, међутим, Волтуријеви су жељни да стражарима додају даровите чланове ковена Кален, па погубе Ирину у покушају да изазову битку. Пре него што дође до борбе, Алис и Џаспер се враћају и Алис показује Ару своје визије будућности, у којој долази до битке, а Карлајл, Аро, Џаспер, Сет, Маркус, Кај, Џејн, Алек и Лија губе животе. Аро и даље жели да погуби Ренесме јер јој је будућност непозната и могла би да порасте у дивљака. Алис и Џаспер откривају свог последњег сведока, Науела (получовек-полувампир, баш као и Ренесме). Науел доказује да није претња, подржавајући идеју да Ренесме није претња. Волтуријеви одлазе несрећни, објашњавајући да данас неће бити битке.

Назад у кући Каленових, Алис сагледа будућност, видећи Едварда и Белу заједно с Џејкобоми потпуно сазрелом Ренесме, који су такође заједно. Едвард чита Алисине мисли и осећа олакшање што Ренесме има Џејкоба да је заштити. Сама на ливади, Бела одгурне свој ментални штит и коначно дозволи Едварду да уђе у њен ум, показујући му сваки тренутак који су она и Едвард заједно поделили, а њих двоје се љубе након што је Бела рекла Едварду, „нико никога није волео онолико колико ја волим тебе”, а Едвард и Бела кажу да ће се волети и заувек бити заједно.

Улоге[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN - PART 2 (12A)”. British Board of Film Classification. Приступљено 30. 4. 2015. 
  2. ^ Lang, Brent (9. 3. 2011). „The Secret Summit Prospectus: $1.2B Projected for 'Breaking Dawn'. The Wrap. Приступљено 8. 9. 2016. 
  3. ^ „The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2”. Box Office Mojo. Приступљено 13. 11. 2013. 
  4. ^ „The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 (PG-13)”. Архивирано из оригинала 15. 1. 2021. г. 
  5. ^ Steve Weintraub (3. 11. 2010). „The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 Gets Released November 16, 2012”. Collider.com. Архивирано из оригинала 08. 12. 2010. г. Приступљено 02. 09. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]