Сумрак (роман)

С Википедије, слободне енциклопедије

Сумрак (енгл. Twilight) је роман о љубави између вампира и смртне девојке који је написала америчка књижевница Стефени Мајер. То је прва књига серијала Сумрак. У њему упознајемо седамнаестогодишњу Изабелу Свон, која се сели из Феникса (Аризона) у Форкс (Вашингтон) и сазнаје да је њен живот у опасности када се заљуби у вампира Едварда Калена.

Садржај[уреди | уреди извор]

Изабела Свон, звана Бела, сели се из сунчаног Феникса у кишовити Форкс како би живела са својим оцем, тако да њена мајка Рене, може путовати са својим новим мужем, бејзбол играчем. У Форксу упознаје мистериозног и прелепог младића Едвадра Калена. Након што јој је Едвард чудесно спасио живот пар пута, Бела почиње да сумња у његову људскост.

Стефени Мајер на промоцији једне од својих књига(2007)

Бела касније сазнаје да је он члан вампирске породице, који, да би се прехранили, пију животињску крв уместо људске. Едвард и Бела се заљубљују, али Џејмс, окрутни вампир из другог ковена жели Белину крв. Едвард заједно са остатком породице брани Белу, која бежи у Феникс. Међутим, тамо је Џејмс заробљава. Он успева да је рани, али тада долази Едвард и спашава Белу. Потом се сви заједно враћају у Форкс.

Корице (насловна страница)[уреди | уреди извор]

Стефени Мајер је напоменула да јабука предствља забрањено воће из Књиге постања. Она такође представља Белину спознају добра и зла.

Филм[уреди | уреди извор]

Филм је снимљен у продукцији Самит. Филм је своју премијеру у Србији доживео 14. јануара 2008, у Дому Синдиката.

Серијали Стефени Мајер[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]