Танкобон

С Википедије, слободне енциклопедије

Полица са мангама у танкобон формату

Танкобон (јап. 単行本 Tankōbon — „самостална књига“) јесте јапанска реч за књигу која није део серије или збирке. Данас се ова реч користи да опише индивидуалне свеске неке манга серије. Већина манги се прво серијализује у недељној или месечној манга ревији, поглавље по поглавље, па се након неког времена поглавља сакупе у неколико или један танкобон том.[1][2]

Највеће компаније за штампу танкобон томова су Jump Comics (за Weekly Shōnen Jump и друге Jump часописе издавачке куће Shueisha), Shōnen Magazine Comics издавачке куће Kodansha и Shōnen Sunday Comics издавачке куће Shogakukan.

Специјални формати[уреди | уреди извор]

Aizōban[уреди | уреди извор]

Aizōban (愛蔵版, „омиљено издање“) је специјално, квалитетније и скупље издање које има додатни садржај као што су нове корице, квалитетнији папир и друго. Оваква издања су ограничена, па су веома тражена међу колекционарима.

Bunkoban[уреди | уреди извор]

Bunkoban (文庫版) издање се штампа у bunko формату, односно величине је као типичан јапански роман. Углавном су А6 формата (105мм × 148мм) и дебља од танкобона, често са новим дизајном на корицама. Bunkoban углавном има више страна од обичног издања, и најчешће представља репринт манге која се више не штампа. Овакве манге имају мање томова, осим у случају ако је оригинална манга била wide-ban (погледати испод).

Kanzenban[уреди | уреди извор]

Kanzenban (完全版, „савршено и довршено издање“) је такође специјално издање, најчешће штампано у А5 формату (148мм × 210мм), са новим корицама, обојеним странама, додатним причама и свим осталим поглављима која нису била у оригиналном, танкобон издању. Aizōban се фокусира на скупоценост и екслузивност издања, док kanzenban вреднује његову целост.

Shinsōban[уреди | уреди извор]

Shinsōban (新装版) представља ново издање неке манге и може да има нову корицу, обојене стране и додатни садржај. На пример, 2002. године, „Месечеве ратнице“ су имале ново издање у коме су неке странице поново нацртане, и садржај је сакупљен у 12 томова уместо оригиналних 18.

Sōshūhen[уреди | уреди извор]

Sōshūhen (総集編, „довршено издање“) је релативно нови начин издавања манги који је 2008. године увела издавачка кућа Shueisha. Слично је као kanzenban, са тим да је већег формата (Б5, 176мм × 250мм). Манге оваквог издања често имају више поглавља, али су распоређена у мањи број томова.

Wide-ban[уреди | уреди извор]

Wide-ban или waidoban (ワイド版) су издања А5 формата која су углавном резервисана за сеинен и џосеј манге које никада нису имале обично, танкобон издање. Ако манга има танкобон издање, онда ће wide-ban имати више страна распоређених у мањи број томова.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Paul Gravett (2004). Manga: Sixty Years of Japanese Comics. Harper Design. стр. 8. ISBN 1-85669-391-0. 
  2. ^ Frederik L. Schodt (1986). Manga! Manga! The World of Japanese Comics. Tokyo: Kodansha. ISBN 978-0-87011-752-7. Архивирано из оригинала 18. 1. 2021. г. Приступљено 21. 11. 2020.