Пређи на садржај

Текстилно-технолошка и пољопривредна школа „Деспот Ђурађ” Смедерево

С Википедије, слободне енциклопедије
Текстилно-технолошка и пољопривредна школа „Деспот Ђурађ”
Текстилно-технолошка и пољопривредна школа „Деспот Ђурађ” Смедерево
Типсредња школа
Основана1991. године
ЛокацијаЦрвене армије 156
Смедерево
Држава Србија
ДиректорМиладин Виторовић
Веб-сајтЗваничан веб-сајт

Текстилно-технолошка и пољопривредна школа „Деспот Ђурађ” једна је од средњих школа у Смедереву и једна од најмлађих на територији Републике Србије.[1] Налази се у улици Црвене армије 156.[2] Назив је добила по Ђурађу Бранковићу, познатом и као Ђурађ Смедеревац, српском деспоту, другом сину Вука Бранковића и Маре, ћерке кнеза Лазара.

Историјат[уреди | уреди извор]

Године 1806. је отворена у Смедереву школа са петнаест ученика.[1] У истом веку су добили и гимназију и друге средње школе међу којима је Економска школа која је отпочела са радом 1960. године.[1] Од школске 1977—78. године у свим образовно-васпитним организацијама Социјалистичке Републике Србије је почела примена наставног плана и програма заједничке основе средњег усмереног образовања и васпитања.[1] Две године касније су припремљени и програми образовно-васпитног рада за трећи и четврти степен стручне спреме. По новом програму у Центар су уписане следеће струке: економско-комерцијална, правна, угоститељско-туристичка, текстилна и кожарска.[1] Средином априла 1986. је Центар реорганизован на две организације удруженог рада: Економску, правну и угоститељску школу и Текстилну, здравствену и пољопривредну школу.[1] Из друге је настала Текстилно-технолошка и пољопривредна школа „Деспот Ђурађ” основана 1991. године као наследник дела Образовног центра „25 мај” чије седиште је било у данашњој Економско-трговинској школи.[2] Њен први званични назив је био Средња стручна школа „Деспот Ђурађ” када је уписано 639 ученика у образовне профиле: конфекционар–кројач и конфекцијски техничар за подручје рада Текстилство и кожарство, медицинска сестра–техничар за подручје рада Здравство, прехрамбени техничар и произвођач прехрамбених производа за подручје рада Пољопривреда, производња и прерада хране и хемијско–технолошки техничар и наносилац заштитних превлака за подручје рада Хемија и неметали.[1] Данашњи назив су добили 1998. године.[1] Садрже образовне профиле Пољопривреда, производња и прерада хране са смеровима Ветеринарски и Пољопривредни техничар и Хемија и неметали са смером Техничар за заштиту животне средине.[3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д ђ е ж „Текстилно-технолошка и пољопривредна школа "Деспот Ђурађ" Смедерево”. www.despot.edu.rs. Архивирано из оригинала 18. 02. 2023. г. Приступљено 2023-02-18. 
  2. ^ а б „Текстилно-технолошка и пољопривредна школа "Деспот Ђурађ" Смедерево”. www.despot.edu.rs. Архивирано из оригинала 29. 11. 2023. г. Приступљено 2023-02-18. 
  3. ^ „Текстилно-технолошка и пољопривредна школа "Деспот Ђурађ" Смедерево”. www.despot.edu.rs. Архивирано из оригинала 18. 02. 2023. г. Приступљено 2023-02-18. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Текстилно-технолошка и пољопривредна школа „Деспот Ђурађ” Смедерево на Викимедијиној остави