Тео ван Гог (трговац уметнинама)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Теодор ван Гог
Theo van Gogh (1888).jpg
Тео ван Гог
Пуно имеТеодорус ван Гог
Датум рођења(1857-05-01)1. мај 1857.
Место рођењаГрот-Зундерт
 Холандија
Датум смрти25. јануар 1891.(1891-01-25) (33 год.)
Место смртиУтрехт
 Холандија

Теодорус „Тео“ ван Гог (хол. Theodorus "Theo" van Gogh; Грот-Зундерт, 1. мај 1857Утрехт, 25. јануар 1891), најбоље познат по свом надимку "Тео", био је трговац уметнинама као и млађи брат сликара Винсент ван Гога (1853 — 1890). Теова несебична новчана помоћ подржавала је и дозвољавала свом брату да се потпуно препусти сликању. Тео је рођен у селу парохије Грот-Зундерт, (северни Брабант) у Холандији, и био је син од Теодора ван Гога и Ане Корнелије рођене Карбентус.

Рад[уреди]

Винсент је једно време почео да ради у (Хаг)у (немачки огранак) где се запошљава у огранку фирме париских трговаца уметничким делима Гупил чији је оснивач Винсентов и Теов ујак. Тео се придружује брату у где ради у Бриселском огранку 1. јануара, 1873 као њихов најмлађи запослени. Када Винсент добија премештај у Лондонски огранак, Тео се сели у Хаг где постаје успешан тргован уметничким делима. После тога се сели у главну централу у Паризу, почевши од зиме1880-1881, где почиње по налогу брата Винсента да шаље сликарски прибор као и месечну финансијску подршку.

Веза[уреди]

Тео је Винсентова платна излагао на тржиште, али је такође учествовао и у ширењу популарности импресионизма и његових аутора и оснивача као што су Жорж Сера и Пјер Огист Реноар тако што је убеђивао запослене у Гупилу, да излаже њихове радове.

Два брата су до краја живота задржала снажну везу, с тим да је Тео увек храбрио и помагао депресивном брату. Њихова писма која су размењена током година су скупљена и објављена у књигу, као сведочење о уметниковом стању ума. Та веза између два брата била је главна тема филма Винсент и Тео (1990), који је режирао Роберт Алтман.

Монмартр[уреди]

Године 1886 он позива Винсента да дође и да живи са њим, и од Марта исти године почели су да деле кућу у Монмартру. Тео упознаје Винсента са Пол Гогеном, Пол Сезаном, Анри де Тулуз-Лотреком, Камил Писаром и Жоржом Сераом, а 1888. године убеђује Гогена да се придружи Винсенту, који се сели у Арл у међувремену.

Венчање[уреди]

У Паризу, Тео среће Јохану Бонгер, са којојм се касније жени у Амстердаму 17. април 1889. Пар живи у Паризу, где се 31. јануар 1890. рађа њихов син Винсент Вилијем. 8. јуна, породица посећује Винсента, који живи близу Париза Овер-сир-Оаз. Гупил и њихов посао запада у тешкоће и Тео разматра могућност да започне сам посао, а у томе бива охрабрен од стране љеговог брата Винсента.

Депресија и смрт[уреди]

После посете брата Теа 6. јула 1890, Винсент пуца у себе 27. јула у Оверу. Један од разлога што је то урадио био је и то да је желео да престане да буде терет Теу, који је морао осим Винсента да издржава и своју фамилију као и њихову мајку. Винсент умире два дана касније, у Теовом присуству. Тео постаје видно депресиван а убрзо бива примљен и у санаторијум у Утрехту где му је констатована дијагноза „опште парализе нерава повезане са сифилисом“ али данас се помиње и могућност да је боловао од привремене акутне порфирије која је можда била и основна Винсентова болест. Тео је такође патио од маније гоњења чак је понекад и физички нападао Јохану. На захтев његове жене, у новембру 1890 транспортују га у Geneeskundig Gesticht voor Krankzinnigen ("Медицински институт за ментално оболеле") у Утрехту, Холандија. Умире пар месеца касније са својих 33 године, највероватније од компликација изазване сифилисом.

Тео је сахрањен поред свог брата; али оба тела бивају премештена, 8. априла, 1914, где су сахрањени у Овер-сир-Оазу.

Тео ван Гог оставља иза себе сина, Винсента Вилијема, чији унук, такође назван Тео ван Гог, постаје чувени холандски режисер, познат по својим контроверзним критикама ислама.

Спољашње везе[уреди]