Тимеј из Тауроменија

С Википедије, слободне енциклопедије

Тимеј (старогрчки Τιμαιος; око 356 - око 260. п. н. е.) је старогрчки историчар, син Андромахе, оснивача Тауроменија[1].

Тимеј је познат као аутор низа дела, од којих је најзначајнија „Историја“ (у 38 или 43 књиге)[2]. Написао је, историју своје домовине Сицилије 352-325. п. н. е., од античких времена до 264. п. н. е. Биографија Тимеј је активно учествовао у политичкој борби која се водила на његовом родном острву Сицилији; био присталица Тимолеона; протеран од тирана из Сиракузе Агатокле (око 317. п. н. е.), преселио се у Атину; Према некима, ту је и умро, по другима, под Хијероном II вратио се у домовину. Доживео је дубоку старост (умро око 260. п. н. е.)[3].

Зборник радова[уреди | уреди извор]

Тимеј је најпознатији историчар Сицилије. Његово дело „Историја” (Ιστοριαι) главни је извор не само о историји овог острва у антици, већ и Италије уопште и Хелена на Западу, а делом и Картагине. Састоји се од 38 књига, од којих 33 покривају историју Сицилије од античких времена до Агатокла, а 5 - историју овог другог. Осим тога, као у виду додатка, Тимеј је написао и историју Пира и његових ратова у Италији и на Сицилији. Са великом марљивошћу и прикупио је богат материјал, много путовао, користио се натписима, па чак и проучавао документе који се односе на Картагину и Феничане. Његов рад је посебно значајан у односу на хронологију: Тимеј је своју хронологију засновао на списку победника на Олимпијским играма и тако увео приказ Олимпијаде, који је касније постао општеприхваћен у историјским списима за дуго времена. На овај панхеленски хронолошки систем он је свео појединачне локалне системе - рачунајући по ефорима, по архонтима и сл.

Полибије је открио да Тимеју недостају погледи практичног државника. Уопште, Тимеј је делимично следио реторички тренд у грчкој историографији, који је у Грчкој стекао превласт од времена Исократа и његових најближих ученика. У његовом раду истакнуто место заузимали су дуги говори. Придавао је значај предзнацима и сновима, изрекама пророчишта и разним предвиђањима; видео радњу судбине у догађајима. Тимејево дело је имало велики утицај на касније историчаре: Диодор Сикулски, Помпеј Трог и Плутарх су црпели из њега; Дугујемо му углавном податке које имамо о историји, географији и етнографији древне Сицилије и Италије. „Историја“ Тимеја није сачувана у целини, већ су само њени фрагменти сачувани захваљујући референцама и цитатима старих; сакупљени су у Фрагмента Хисторицорум Граецорум Карла Милера (том I и IV).

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Тимей из Тавромения | это... Что такое Тимей из Тавромения?”. Словари и энциклопедии на Академике (на језику: руски). Приступљено 2023-10-21. 
  2. ^ Pearson, Lionel Ignacius Cusack (1987). The Greek historians of the West: Timaeus and his predecessors. Philological monographs of the American Philological Association. Atlanta, Ga: Scholars Pr. in Komm. ISBN 978-1-55540-151-1. 
  3. ^ Meister, Klaus (2016), Timaeus (2), of Tauromenium, western Greek historian (на језику: енглески), Oxford University Press, ISBN 978-0-19-938113-5, Приступљено 22. 10. 2023